Mindre skolbad där simkunnigheten är lägst: ”Eleverna måste få samma förutsättningar”

Eleverna i Bastuträsk får mindre simundervisning än de som går i Norsjö. Ändå är över hälften av eleverna flyktingar och simkunnigheten klart lägre. ”Orimligt”, tycker Anneli Jonsson, som lagt ett medborgarförslag om en ändring.

Not Found2017-09-11 08:56

I Norsjö kommun finns två grundskolor, Norsjöskolan och Bastuträsk skola. De som går i Norsjö får simundervisning varannan vecka. Från och med årskurs två får de som inte tagit djupkortet extrabad varannan vecka, vilket innebär bad varje vecka.

Eleverna i Bastuträsk bussas in till Norsjö för ordinarie bad var tredje vecka och extrabad från årskurs tre eller fyra var tredje vecka. Alltså har bastuträskeleverna mindre simundervisning.

Nya elever

Problemet är långt ifrån nytt. Så här såg det även ut på andra håll när Norsjö hade fler byskolor.

Men vad som hänt på senare år är att Bastuträsk har tagit emot många flyktingfamiljer. Idag är omkring 60 procent av eleverna flyktingar som i de allra flesta fall inte har någon som helst vattenvana.

– Många är rädda för vatten. Då tar det lång tid innan man lär sig slappna av och kan simma. Vi har betydligt lägre simkunnighet än i Norsjö, säger Anneli Jonsson, lärare på skolan i Bastuträsk.

Hon berättar att hon och hennes kollegor har försökt vrida och vända på saken för att hitta en lösning. De har även pratat med skolledningen och för några år sedan fick de till en utökning av badtiderna från en gång i månaden till var tredje vecka.

Högre upp

Men att få lika mycket simundervisning som eleverna i Norsjö fanns det inte pengar till. Därför har Anneli bestämt sig för att gå högre upp och uppmärksamma politikerna på problemet.

– Jag tycker att det är viktigt att vi har en skola för alla och en likvärdig skola. När man ligger en bit ifrån får man räkna med skjutsar som kostar, det går inte att komma ifrån, säger hon.

Om skolan får mer pengar kan det också gå att organisera simundervisningen på ett bättre sätt. Som det är nu bussas alla elever in samtidigt, vilket gör att två grupper får vänta medan den tredje badar.

Det blir ineffektiva dagar med så mycket väntan, konstaterar Anneli.

– Jag förväntar mig inga mirakel, men tycker att det är viktigt att politikerna får ta del av problemet.

Många är rädda för vatten. Då tar det lång tid innan man lär sig slappna av och kan simma.

Simundervisningen ska utredas – kommunen tror på en lösning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!