Flera efterfrågar så kallade smakportioner, så att man kan prova många olika typer av mat.
– Den synpunkten känner vi igen. Vi har inget emot smakportioner, problemet är att hitta någon som vill göra det. Det är väldigt mycket jobb och det är ingen som har velat ställa sig och göra det. Men frågan lever fortfarande och vi får väl se det som ett misslyckande att vi inte har lyckats få till det, säger Jonas Lundqvist, kommunikatör.
Han understryker att de flesta matställena erbjöd halvportioner.
Var det något som framgick?
– Nej, de kanske inte har framhållit det så hårt. Där får nog god vilja kämpa mot den ekonomiska biten, för det är klart att de helst vill sälja hela portioner, säger Jonas Lundqvist.
En del har skrivit att de inte tycker att utbudet har så stor variation. Hur tänker ni kring det?
– Jag vill understryka att vi inte i detalj bestämmer vilken mat som ska finnas utan upplåter en arena åt olika försäljare. Att det blir samma beror på att det är de som har den här typen av verksamhet färdig. De som är mest aktiva och hör av sig till oss är de som har en vana att vara på festivaler. Vi söker även upp tänkbara kandidater, men tyvärr så har alla inte resurser att stå där. De har sin vanliga verksamhet och har ofta inte råd eller tid.
Han hoppas få med flera av stans restauranger i framtiden.
– Då kan de stå för gourmetbiten för de andra matställena utgör ju egentligen en snabbmatsdel.
Han tycker dock att det borde gå att hitta någon annan modell för hur verksamheterna kan visa upp sig på Matfesten.
– Vi vill ju kunna erbjuda lite mer spännande produkter och vi måste ju kunna utveckla Matfesten och inte slå oss till ro. Nu har vi genomfört den elfte Matfesten och tittar framåt till nästa år. Sedan ska man komma ihåg att Matfestens vänner i grunden är en ideell förening och att det inte finns något vinstintresse. Styrelsen har jobbat helt ideellt i helgen. Det känns nog lite tufft för dem att jobba sådär hårt och sedan få kritik.
En del har kommenterat och tyckt att Matfesten borde tidigareläggas. Hur ser ni på det?
– Vi ska ge det en fundering. Samtidigt så vill vi ju kunna ha med skördemarknaden och om vi kör tidigare så har de inte så mycket att erbjuda. Som det är nu så är den mycket uppskattad och en viktig ingrediens på Matfesten, säger Jonas Lundqvist.
Några tycker att matställena ska vara öppna längre än till 21. Vad tycker ni om det?
– Vi har sagt att mattälten i parken stänger vid 21, men om någon vill så får de ha öppet längre. När vi startade Matfesten fanns det inskrivet i avtalet att de skulle hålla öppet tills det stora serveringstältet stängde, men det var helt meningslöst för de hade inga kunder. Så det finns för lite kundunderlag för att hålla öppet längre.