En västerbottnisk liten ort, tre systrar. En stannade kvar, en har ett uppvaknande efter skilsmässan och den tredje flyttade så fort hon fick chansen. I en byagård sammanstrålar de för att fira sin pappas födelsedag. "Släktkalaset" är Västerbottensteaterns stora vårproduktion och på lördag är det premiär.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
– Vi vet att publiken har längtat efter komedi och när jag läste "Släktkalaset" skrattade jag högt redan vid första meningen. Då visste jag att det här var vad vi skulle göra, säger Bobo Lundén, regissör.
Berättelsen om den brokiga familjen och hemvändarens tudelade känslor skrevs av Maria Blom, och blev sedan filmen "Masjävlar". I Västerbottensteaterns version är dock mycket annorlunda.
– Vi säger att den är fritt baserad på "Masjävlar", det är absolut inte en dramatisering av filmen utan vi har gjort den till vår. Istället för Dalarna utspelar sig kalaset i Västerbotten, och är full av referenser till vår verklighet, säger Bobo Lundén.
Trots att han i allra högsta grad definierar "Släktkalaset" som en komedi finns där många nyanser.
– Det är humor, sorg, allvar och allt däremellan. Dessutom väldigt mycket musik då Skelleftebördige Andreas Risán spelar folkmusik i hela föreställningen, säger Lundén.
Föreställningen är generös, med stor ensemble och otraditionell scen.
– VI bjuder helt enkelt på en fest som ingen vill missa, säger Lundén.
I ett och ett halvt år har Bobo Lundén haft ett långtidskontrakt på teatern, och "Släktkalaset" blir hans sista uppsättning.
– Det har varit jättekul. Men jag har fått frågan om jag vill komma tillbaka med en julföreställning, så man vet aldrig, säger han.