Nils Rådström, samordnare för Röda Korset, berättar att manifestationen hoppas kunna samla människor i en gemenskap och stå tillsammans för medmänsklighet. På scenen fanns utrymme för vem som helst att tända ett ljus för att hedra offren och deras anhöriga.
– Attentatet påverkar människor både direkt och indirekt över hela Sverige, och vi tror att man kan möta hatet och våldet med medmänsklighet, säger Rådström till Västerbottens-Kuriren.
På flera ställen runtom i Sverige hålls liknande ljusmanifestationer. I korsningen Hamngatan/Drottninggatan i Stockholm, i närheten av platsen för dådet, har ett blomsterhav vuxit fram under förmiddagen.
Manifestationen bestod bland annat av sex talare och musikuppträdanden. Nora Tabbouche, lärare på Umeå Internationella Gymnasium, som också är en av manifestationens talare, berättar att hon är visa att hon står tillsammans med alla mot våldet.
– Man ska visa att man inte är rädd för dem som vill sätta skräck. Men nyss stod vi här under flyktingkrisen och då trodde vi att vi inte skulle stå här på ett tag. Men det gör vi ju nu, säger hon och skrapar foten i gruset.
– Man får aldrig sluta kämpa mot våldshandlingar som det som skedde i går. Vi kan inte bara agera när det händer, utan det behövs ett kontinuerligt arbete mot det - vi måste alltid visa att det finns en demokrati här i Sverige som inte accepterar såna här saker, oavsett var i världen de sker, fortsätter hon.
Agnes Helmsjö Ohlsson från Stockholm och Hanna Dahlgren från Umeå är på manifestationen för att hedra de omkomna och deras familjer. De berättar att de hade svårt att ta in händelsen när de första rapporterna kom.
– Jag följde nyheterna på bussen och kände en overklighetsupplevelse. Det var så svårt att ta in, berättar Hanna.
– Det är så overkligt att det händer här, men ändå inte.
Agnes är från Stockholm och har jobbat i området.
– Så det blev så påtagligt, det kändes så overkligt. Det tog flera timmar innan jag verkligen insåg vad som hänt, berättar Agnes.
– Man blir ju så tagen, men det kan vara för att det alltid varit så tryggt och lugnt här. Jag tror att det öppnar ögonen för vad andra är med om dagligen ute världen, fortsätter hon.
De berättar att de tycker att det varit särskilt svårt med sociala medier där man "checkar in" och visar att man är i säkerhet - att det varit en försäkran men också en skräck.
– Man har sett att vissa personer har fått kanske åtta förfrågningar och då börjar ju hjärtat pumpa extra hårt, man blir ju orolig, säger Agnes.
– Det har blivit många telefonsamtal efter i går.
Under lördagen flaggades det på halv stång på flera ställen i Umeå, bland annat vid länsstyrelsens residens och vid Stadshuset.
– Vi flaggar redan på halv stånd vid länsstyrelsens residens och flaggan på taket, sa länsrådet Lars Lustig när VK pratade med honom.
– Dessutom har vi haft kontakt med Umeå Kommun som kommer att göra likaledes vid Stadshuset.
Flaggningen förs för att hedra offren och deras anhöriga för attacken i centrala Stockholm i går.
– Det som hände var en attack mot det svenska samhället och vår demokrati, säger Lars Lustig.
På måndag klockan 12 hålls en nationell minnesceremoni där offren hedras, och i samband med det har regeringen utlyst en tyst minut.
Cecilia Sandqvist/ Västerbottens-Kuriren