Mångmiljonsatsning på ostförädling

Ökad efterfrågan på Västerbottensost – då bygger Norrmejerier en ny anläggning.

Västerbottensost. Foto: Lars Eriksson.

Västerbottensost. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Hans Berggren

Not Found2014-02-24 08:14

Det berättar Norrmejerier i ett pressmeddelande. Vd Bo Rasmussen påpekar att ett brett intresse för matlagning driver på en ökad efterfrågan av riven ost.

Fler ensamhushåll i framtiden skapar också behov av mindre förpackningsstorlekar. För att möta denna utveckling bygger Norrmejerier nu en ny anläggning för ostförädling vid Umeå mejeri.

”En ökad försäljning”

– Den nya anläggningen kommer att generera en ökad försäljning av ost, både i Sverige och på export något som kommer att bidra positivt till mjölkpriset till våra ägare de norrländska mjölkbönderna, både på kort och på lång sikt, säger Bo Rasmussen.

Den nya ostförädlingsanläggningen är ett naturligt nästa steg i den satsning på Västerbottensost som inleddes med utbyggnaden av Burträsk Mejeri där produktionen nu nästan ska fördubblas.

Vidareutveckla sortimentet

– Redan nu är 25 procent av all Västerbottensost vi säljer riven och vi ser att efterfrågan ökar, säger Bo Rasmussen.

– Därför känns det extra bra att i framtiden kunna ta hem det arbete med ostrivning vi idag köper externt till Norrland och kunna fortsätta vidareutveckla vårt sortiment, tillägger han.

Kostnad: 220 miljoner kronor

Investeringen är i samma storleksordning som utbyggnaden av Burträsk mejeri, totalt närmare 200 miljoner kronor fördelat över två års tid.

Västerbottensost. Foto: Lars Eriksson.
Västerbottensost. Foto: Lars Eriksson.

NORRMEJERIER

Den ekonomiska föreningen ägs av cirka 550 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, och man förädlar årligen drygt 200 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk.

Västerbottensosten är ett av Norrmejeriers starkaste märken, och man sysselsätter 480 årsanställda och omsätter drygt 1,8 miljarder kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om