Hjärt- och lungfonden vill se nya satsningar för att hjälpa de 1,9 miljoner personer i Sverige med lungsjukdomar. Under de senaste 20 åren har dödligheten i KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, ökat dramatiskt och kvinnor är värst drabbade.
Mellan 1996 och 2015 steg dödligheten i KOL bland kvinnor i Västerbotten med 338 procent, enligt statistik från Socialstyrelsen. Under samma period låg ökningen på 11 procent för män.
– Vissa människor utvecklar KOL lättare än andra, och vi forskare arbetar hårt för att förstå varför. Bland annat genom studier på molekylärnivå för att definiera olika former av KOL och förstå vad de beror på. Det kan hjälpa oss att få fram specialiserade läkemedel, säger Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.
Hjärt- och lungfonden jobbar för att vända den negativa trenden. Exempelvis utvecklas en metod där nanopartiklar ska användas för att upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede.
– KOL är en otäck sjukdom som orsakar ett stort lidande för de som drabbas. Om vi blir bättre på att upptäcka sjukdomen i tid och ger forskningen resurser för att utveckla nya behandlingsmetoder kan vi vända trenden och rädda livet på många KOL-drabbade, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i pressmeddelandet.