Makt, kränkningar och sexism på stor gymnasieskola i Västerbotten

Just nu så sprids ett inlägg på Facebook som vittnar om en sexistisk maktkultur på Teknikprogrammet på Dragonskolan i Umeå. Bland annat så beskriver inlägget att killar på programmet, utan kritik från rektor, kunnat hävda att killar har rätt att våldta tjejer.

Montage: Västerbottens-Kuriren.

Montage: Västerbottens-Kuriren.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Not Found2017-10-26 14:34

Inlägget, som Västerbottens-Kurirenrapporterar om, är skrivet av en mamma vars dotter förra året tog studenten från Dragonskolan.

Där berättar hon om hur flera tjejer på teknikprogrammet blivit utsatt för kränkningar av både lärare och elever och att rektorn inte har stöttat tjejerna.

I inlägget skriver mamman bland annat om hur killar på Teknikprogrammet uttryckt sig nedvärderande om tjejer, hur en manlig lärare på programmet betett sig sexistiskt och skämtat på tjejernas bekostnad samt hur rektorn inte tagit problemen på allvar utan istället ifrågasatt tjejerna.

Mamman nämner flera händelser på skolan. Killarna ska ha tafsat och en manlig lärare på skolan ska ha fällt sexistiska kommentarer som ”jag hör inte vad du säger, jag ser bara dina fladdrande ögonfransar” och sedan skrattat åt det tillsammans med killarna i klassen.

Tjejerna har även berättat för mamman om hur killarna är hånfulla och skrattar åt dem när de försöker stå upp för sig själva och att den manliga läraren har eldat på killarna mot tjejerna.

Mamman skriver också att killarna utanför skoltid, på en fest, ska ha sagt att män är skapta för att kunna våldta kvinnor, vilket tjejerna måste acceptera.

Efter händelserna har föräldrarna, tillsammans med sina döttrar, haft möten med rektorn om det inträffade, men upplevt att de inte fick tillräckligt stöd.

Rektorn ska ha ifrågasatt om det är nödvändigt att anmäla händelserna eftersom de snart tar studenten.

Istället för att ta upp händelserna med killarna på programmet, var en av rektorns föreslagna åtgärder att ge tjejerna mer tid i enskilda grupper för att "bli bättre förberedda inför den mansdominerade värld de kommer att gå in i som vuxna".

Den rektor som omnämns i inlägget är inte längre rektor för det aktuella programmet och vill inte kommentera händelsen eller kulturen på skolan för VK. Hon hänvisar till samordnande rektor vid Dragonskolan samt gymnasiechefen.

- Det är de som tar alla frågor kring det här, vi har fattat beslut om att vi ska hantera det på det här sättet, säger hon.

Mammans kritiska inlägg har fått stor spridning, det ursprungliga inlägget har delats nära 4000 gånger vid klockan 13 på torsdagen.

Det har också spridits av inflytelserika profiler som Ida Östensson, grundare av Fatta-rörelsen, och de feministiska profilerna Lady Dahmer och Linnea Claeson.

Den stora uppmärksammheten har fått både Dragonskolan och ordförande för gymnasienämnden i Umeå att reagera.

På Dragonskolans Facebooksida kommenterar skolledningen:

"Med anledning av inläggen om sexism på Dragonskolan: Ingen elev på Dragonskolan, eller nån annanstans, ska behöva uppleva detta. Vi vill att alla elever ska trivas i våra lokaler och känna sig trygga och säkra. Vi har nolltolerans mot trakasserier, diskriminering och kränkningar och ser detta som ett stort misslyckande. Nu måste vi jobba ännu hårdare tillsammans med elever och personal.

Vi välkomnar debatten och den uppmärksamhet den har fått. Vi ska göra allt vi kan för att det här beteendet försvinner från skolan och samhället i stort.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande på Umeå kommun, Peter Vigren skriver i ett Facebookinlägg att:

”För mig personligen som människa, men också som ordförande för den ansvariga nämnden och representant för huvudmannen för utbildningen, blev jag helt förkrossad. Ingen elev på Dragonskolan, eller någon annan stans i UGS eller annorstädes, skall behöva uppleva någonting sådant här. UGS har ett gott renommé i dessa frågor, och ingenting är viktigare för nämnden än att den här typen av händelser skall rensas ut. Varenda elev skall vara trygg och få vara sig själv i våra lokaler.”

Marie Nygren, kommunikatör på Dragonskolan skriver i ett mejl till Västerbottens-Kuriren att:

”Sedan tidigare arbetar vi på Dragonskolan både förebyggande och främjande med dessa frågor då vi uppmärksammat detta beteende både på skolan och i samhället som stort. Vi ser Dragonskolan som en bra plattform för att förmedla bättre värderingar där diskriminering och kränkningar är oacceptabelt. Vi har arbetat mycket runt den här typen av frågor; samtycke, agerande mot varandra (inklusive sociala medier)” .

VK kommer att möta nuvarande rektor vid Teknikprogrammet samt samordnande rektor vid Dragonskolan under torsdagseftermiddagen.

Elin Stormare/ Västerbottens-Kuriren

undefined
Montage: Västerbottens-Kuriren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om