Det var när Magdalena Ribbing förberedde en lunch för några vänner som hon föll, skriver Dagens Nyheter.
Sedan 1970 har Magdalena Ribbing jobbat för tidningen där hon varit politisk reporter samt ansvarat för restaurangspalten "Matpatrullen", föregångaren till dagens "Krogkommissionen". 1993 blev hon chef för Namn & Nytt-redaktionen. Men det var som folkvettsexpert som hon blev känd för den breda allmänheten. I flera år har hon svarat på DN-läsarnas frågor om ämnet.
- Jag kommer att sakna henne som en vän, hennes otroliga värme, energi, klokhet och omtänksamhet. Hon har betytt mycket för många svenskar i sociala sammanhang och det var många som frågade sig "vad skulle Ribbing säga". Hon var mer än en DN-profil - hon var en guide i offentligheten för många människor, säger tidningens chefredaktör Peter Wolodarski till TT.
"Full i fan" Anders Sjöqvist var Magdalena Ribbings förläggare de senaste 13-14 åren och fick tidigare i veckan beskedet att hon hade skadats. När han nåddes av dödsbudet befann han sig på Bokmässan i Göteborg.
- Jag tyckte otroligt mycket om henne som vän och som författare. Vi tyckte så otroligt mycket om varandra. Jag vill faktiskt bara åka hem, men Magdalena hade sagt till mig "fortsätt jobba nu Anders" och då gör jag det, säger han till TT.
- Jag är oerhört tacksam att hon varit en del i mitt liv. Hon var snabb, kvick och full i fan. Jag kommer att sakna hennes skratt och våra stunder ihop.
Var en förebild Vett- och etikettexperten Mats Danielsson hyllar Magdalena Ribbing som sin stora förebild.
- Hon har fått begreppet vett och etikett att bli accepterat. Dessutom hade hon en otrolig humor, säger Mats Danielsson och påminner om när hon i SVT:s direktsändning från Nobelfesten fick frågan: Vad gör man när man blir kissnödig på Nobelfesten.
- Då svarade hon: Vad är alternativet? Det var Magdalena Ribbing i ett nötskal. Fyndig, kvick, klok folkvettsexpert.
Anders Sjöqvist delar den bilden av Ribbing i hennes roll som folkvettsexpert.
- Många människor trodde det var viktigt för henne var servetten låg eller besticken eller hur man exakt skulle skåla. Men det var inte alls det som var viktigt för henne utan det var det mellanmänskliga, hur vi var mot varandra, säger han.
"Fantastisk person" Journalisten K-G Bergström var under flera år på 1980-talet vice ordförande i Riksdagsjournalisternas förening under Magdalena Ribbings ledning, och efterträdde senare henne på posten.
- Det var väldigt lärorikt, stimulerande och fantastiskt att få jobba så nära henne. Det var en fantastisk person och hon har senare spelat en enorm folkbildande roll då hon har ägnat sig åt vett och etikett, säger han till TT.
K-G Bergström minns Magdalena Ribbing med värme.
- Hon hade humor, hon var lättsam, hon var prestigelös och mitt i allt detta hade hon väldigt gott självförtroende. Hon var genomsympatisk. För att vara en adelsdam var hon osannolikt folklig, och det är nog det högsta betyg jag kan ge.
Skrev bästsäljare Två gånger har Magdalena Ribbing sommarpratat. Hon har också ofta synts i SVT och även TV4, bland annat som expert under Nobelfesten eller kungliga ceremonier.
Hennes bok "Nya stora etikettboken" blev en bästsäljare. Hon har även bland annat gett ut böckerna "Hålla tal", "Snabbetikett" och "Bröllopsboken".
För sin bildningsgärning har Ribbing tilldelats Gastronomiska akademiens guldmedalj och S:t Eriksmedaljen, Stockholms stad högsta utmärkelse.
Ribbing blev 77 år. Hon lämnar maken Thomas Hempel och systrar efter sig.