Du vill kanske förändra ditt liv och väljer löpträning. Men som ett brev på posten kommer skadorna. Hur går man då vidare? Jörgen Lindbäck är legitimerad kiropraktor och jobbar med Sunnanås damer, Moröns herrar och damer samt Kågedalens dito. Han vet hur man förebygger och behandlar.
– Löpskador kommer och ofta beror de på ökad träningsbelastning, att man byter underlag eller skor, säger Jörgen.
Hur ska man då göra?
– Det finns en riktlinje att man ska öka sin träningsdos med tio procent i veckan. Det en del gör är att man kanske börja springa tre kilometer den första gången och sedan ökar man till sex kilometer den andra gången. Det blir en ökning på 100 procent, och det är alldeles för mycket.
Tre av de vanligaste problemen är löparknä, benhinneinflammation och hälseneproblem.
– När det gäller löparknä så gäller det att man har bra skor och bra sulor. Det är väldigt viktigt. Sedan är det bra att köra styrketräning och rörlighet för höfter och bål samtidigt, det är stor skillnad på att promenera och löpa.
Om det uppstår så finns det saker man kan göra.
– Minska träningsdosen naturligtvis. Men man kan också stretcha höftböjaren och sätesmusklerna så de inte spänner runt knäna.
Benhinnorna är också ett problem som man minskar genom att dra ned på löpningen.
– Det beror ofta på att man har för höga eller låga fotvalv, att man ökat träningsdosen för snabbt eller har felaktig löpteknik. Här är det väldigt viktigt med rätt sko och sula, samt att man får hjälp med löptekniken. Kompressionsstrumpor kan också avlasta.
Om man får problemen finns övningar.
– Excentriska övningar och rehab gäller. Värmande liniment kan lindra smärtan, men det hjälper inte i långa loppet. Det botar tyvärr inte.
Hälseneproblem är också vanligt.
– Beror ofta på snedställningar i fötterna och hälbenet stället sig snett eller att man ökar träningsdosen för snabbt. Det startar med överbelastning som leder till en inflammationsprocess. Det kan bli kroniskt om man låter det gå för långt. Det är viktigt att man tar tag i det så fort man känner av det.
En beprövad metod är det som gäller som behandling.
– Excentriska tåhävningar i trappa, gå upp med båda fötterna och bromsa med ena på väg ner.
Men hälsenan kan bli ett stort problem och kan leda till operation.
– Det går att behandla med ultraljud eller stretching där man töjer ut senan. Men det är viktigt att ta tag i det tidigt. Det är trögare struktur på senor än på muskler, så de är svårare att tänja ut.
Det finns dock en gemensam nämnare för alla skador.
– Ta hjälp av kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut för att få korrekt hjälp med ditt specifika problem.