Det blev en debatt som i stora delar kom att handla om bilden som landstingspolitiker väljer att måla upp när personalbristen ska beskrivas.
Politikerna diskuterade dels personalsituationen på Skellefteå lasarett, dels sjuksköterskebristen i stort.
Allianspolitiker, exempelvis Carin Hasslow (FP) lyfte frågan om att många sjuksköterskor Skellefteå valt att flytta och välja andra arbetsgivare.
– De väljer andra arbetsplaster än landstinget, där de får bättre lön och bättre arbetsförhållanden. Det här är vårt ansvar, och vårt misslyckande, säger hon.
Peter Olofsson (S) å sin sida menade att den styrande majoriteten var trött på att försvara sig mot bilden av att Västerbotten skulle vara sämst.
– Vi ska inte behöva försvara oss mot detta, för det är inte sant. Västerbotten är en del av Sverige, och det här är ett problem i hela landet, säger han.
Han hänvisade bland annat till mediarapportering om att 900 vårdplatser totalt för tillfället är stängda i Sverige på grund av personalbrist.
Under fullmäktige framkom att landstinget för tillfället saknar 110 sjuksköterskor.
90 av de tjänster som inte är tillsatta är grundutbildade sjuksköterskor, och ett 20-tal är specialistsjuksköterskor.
Orsakerna till denna brist på sjuksköterskor är bland annat stora pensionsavgångar och att sjuksköterskor väljer att sluta av andra anledningar.
110 sjuksköterskor motsvara drygt 3 procent av sjuksköterskekåren inom Västerbottens läns landsting.