De två händelserna lex Sarah-anmäldes i mitten av september, och beskrivs som brister i bemötande, samt fysiska och psykiska övergrepp.
I ett av fallen ska en boende ha larmat för att få komma till toaletten och fått vänta i två timmar på hjälp. När personalen anländer sker ”bytet med hårda händer, vårdpersonal ljuger för boende och talar nedlåtande” står att läsa i anmälan.
Personalen anklagas även för att lägga en soppåse med bajsblöja vid huvudet på den boende.
I den andra lex Sarah-anmälan beskrivs hur personal beter sig hårdhänt när en äldre ska få sin medicin. Personen sitter då i rullstol vid matbordet, får handleder fasthållna och armar nedtryckta, vilket resulterade i ilska och försök att slå den anställde.
Under förslag på åtgärder skriver anmälaren:
”Vårdpersonalen som håller fast NN och talar kränkande till henne borde inte arbeta nära människor, då detta beteende är oacceptabelt och liknande bemötande har förekommit tidigare.”
Att händelserna som de beskrivs låter oroväckande håller boendechefen med om.
– Ja, naturligtvis. Men vad är detta, tänkte jag när jag läste det. Jag kan garantera att jag omedelbart samlade alla inblandade aktörer och talade om det som skett, säger hon.
Enligt boendechefen lämnar de inblandade helt skilda versioner av det som hänt. Till viss del kan det handla om brister i kommunikation, tror hon.
– De beskriver det inte som att de varit hårdhänta, utan ”stadiga” som de själva uttryckt det. I vissa fall kan det finnas orsaker till att man behöver hålla ordentligt, och det kan missuppfattas, säger hon.
Bajsblöjor vid huvudkudden låter inte heller trevligt?
– Nej, i det fallet förnekar personalen att det ska ha hänt. Bajsblöjan lades nedanför sängen.
Enligt boendechefen har de anmälda händelserna diskuterats vid flera tillfällen.
– Jag har en professionell och duktig personal och jag är inte orolig över situationen vid det här boendet. Det behöver ingen vara.