Eva Olofsson, ordförande för Kommunal i Västerbotten, hävdar i ett pressmeddelande att ambulansverksamheten inte har byggts ut i samma omfattning som samhället har förändrats. Det är för få ambulanser, vilket ambulanssjukvårdarna får kompensera för genom att arbetsgivarna använder deras jourtid till att låta dem utföra ordinarie arbetsuppgifter under den tiden. Långa jourpass ska inte kunna missbrukas för att spara pengar åt arbetsgivaren.
Konsekvensen menar hon blir sjuka ambulanssjukvårdare och hotad patientsäkerhet. ”Som ambulanspersonal är många helt mentalt och psykiskt körda i botten efter ett arbetspass som kan vara upp till ett dygn. Vid passets slut är personalens blodsocker lägre än patienternas”, skriver hon.
I avtalsförhandlingarna med Vårdföretagarna är detta en av stötestenarna. Kommunal kräver att all tid på arbetsplatsen skall räknas som ordinarie arbetstid. ”Det är inte okej att företagen sätter både ambulanssjukvårdarnas och patienternas hälsa på spel för att tjäna några extra kronor på usla arbetstider och långa arbetspass.”
- Kommunal kräver att all tid på arbetsplatsen skall räknas som ordinarie arbetstid.
- Kommunal vill begränsa möjligheterna för arbetsgivarna att blanda anställningsformerna visstidsanställning och vikariat till två år. Därefter ska anställningen automatiskt övergå i en fast tjänst.
- Kommunal kräver löneökningar med minst 1 740 kronor under treårsperioden per heltidsanställd.