IVO riktar nu kritik mot Västerbottens läns landsting angående arbetet med lex Maria-anmälningar och utredningar. Kritiken rör bland annat ofullständiga utredningar och avsaknad av utredningsmaterial, samt att riskbedömningar saknas eller är bristfälliga.
I princip samma brister konstaterades redan 2013. Sedan dess har flertalet ytterligare inventeringar av läget utförts och myndigheten är inte nöjd med resultatet.
”Patientsäkerhetsrisker”
IVO konstaterar att landstinget haft tre år på sig att uppvisa förbättringar:
”Trots att vissa åtgärder vidtagits, förekommer kvalitetsbrister i 30 procent av anmälningarna”, konstaterar IVO som mot den bakgrunden befarar att betydande patientsäkerhetsrisker kvarstår.
Landstinget har fått möjlighet att yttra sig över ärendet, men har inte framfört några invändningar mot beslutet om kritik.
Peter Olofsson (S) landstingråd, har ändå en bild av att verksamhetens lex Maria-arbete fungerar väl.
– Men självklart är det inte bra om vi inte lever upp till kraven och det är något vi arbetar på att åtgärda, säger han.
”Betydande patientsäkerhetsrisker” låter allvarligt?
– Det är naturligtvis inte bra, men om detta hade varit betydande risker så finns andra åtgärder myndigheten kunde vidta, exempelvis vite. Där är vi inte.
Hur insatta är ni politiker i lex Maria-arbetet?
– Vi får patientsäkerhetsrapporter en gång per år. Min uppfattning är att det varken är särskilt många eller allvarliga händelser. Jag tror inte kvalitén på arbetet är sämre hos oss än på de flesta andra ställen, säger Peter Olofsson.
IVO kommer under 2017 att göra uppföljningar för att se om landstinget lyckas komma tillrätta med problemen.