Hyrläkarkostnaderna ökar kraftigt. Vid halvårsskiftet var landstingets kostnaderna 95 miljoner kronor för hyrpersonal vilket är betydligt högre än förra året, rapporterar Västerbottens-Kuriren.
De senaste månaderna har landstinget dessutom varit utan avtal vilket också har inneburit ökade utgifter för hyrläkare.
– Vi har försökt att skapa vassare avtal och under några månader har vi varit avtalslösa. Det har i viss mån inneburit en fri prissättning, säger Anders Sylvan.
Under hösten har ett antal riktigt dyra köp av bemanningspersonal gjort. För en ortoped betalade Norrlands universitetssjukhus 194475 kronor. En psykiatriker kostade nästan lika mycket och för en labbläkare tvingades landstinget betala drygt 162000 kronor.
– Det här är exempel på de allra dyraste och det är företagens kostnad för en vecka. I veckokostnaden ingår också ofta jouråtaganden, säger Sylvan.
Det innebär alltså att kostnaderna inte enbart utgör lön för en 40 timmars arbetsvecka utan även för jourtjänsten, övertid och sociala avgifter. I kostnaden ingår även den del som landstinget betalar till det bolag som hyr ut läkaren.
Anledningen till att landstinget har varit avtalslösa under ett par månader är att de vill försöka komma till rätta med ett problem som de menar att flera bemanningsföretag har satt i system.
– Under en lång tid har minst hälften och ibland fler av de ordinarie upphandlade leverantörerna inte kunnat leverera, berättar Anders Sylvan.
När bara en kort tid återstår till dess att landstinget behöver en hyrläkare dyker då ett annat företag upp. Ett företag som landstinget inte har avtal med. De kan erbjuda en hyrläkare, ibland till och med samma som det ordinarie företaget brukar skicka.
Det företag som ligger bakom erbjudandet har inte sällan samma ägare och ingår i samma koncern som det bolag som landstinget har avtal med.
– Marknaden har blivit mycket skev, säger Sylvan.
Det här är något som både Västerbottens läns landsting och andra landsting har lagt märke till. De menar att flera bemanningsföretag har satt i system för utnyttja vårdens läkarbrist.
– Vi är inte det enda landsting som har upptäckt det här.
Det sätt som nu alltså landstinget i Västerbotten försöker komma till rätta med problemen är att ta fram nya avtal med sina leverantörer. Avtal med skarpare skrivningar och krav på leverans.
Monica G Engström/ VK