Det är Skolverket som på beställning av regeringen har fördelat ut 2,3 miljarder kronor till landets kommuner. Inriktningen är att stärka antalet vuxna på lågstadiet och i förskolan. Måns är 19 år och gick ut gymnasiet i våras.
– Jag sommarjobbade på ett sågverk, men målet är att bli lärare. Jag kom in på ämneslärarlinjen i Umeå, men valde nu i stället att ta ett sabbatsår från studierna.
– Chansen att arbeta som lärarassistent ligger perfekt i tiden. Även min flickvän har fått samma jobb.
Extraresurs
Måns har arbete fram till vårterminens slut. Lönen ligger på 20 800 kronor i månaden.
Vad ska då Måns arbeta med på sitt nya jobb?
– Jag ska vara en extraresurs för läraren i klassrummet. Det känns kul och inspirerande, jag gillar att arbeta nära människor.
Första arbetsdagen bestod bland annat i att göra utflykt i skogen tillsammans med förskolebarn.
– Läraryrket känns rätt och arbetsmarknaden är god. Mest troligt inleder jag studierna till hösten, inriktningen är samhällskunskap och historia.
Helena Andersson är fritidspedagog på Morö Backe skola och hon välkomnar att det kommer in fler vuxna på skolan.
– Givetvis, det behövs.
Mer tid till eleverna
Samma uppfattning har Malin Barkemo, grundskollärare.
– Det är inte helt lätt att vara ensam lärare i klassrummet, självklart välkomnar jag lärarassistenter.
Det är andra året i rad som pengar i lågstadiesatsningen betalas ut. I år går hela summan till personalsatsningar. Några garantier för vad som ska hända med statsbidragen till lågstadiesatsningar i framtiden finns det inte, därför är inte assistenterna tillsvidareanställda.
Nytt för i år är att också fritidshemmen har beviljats pengar av Skolverket för att nyanställa. Syftet med lågstadiesatsningen är att ge lärarna mer tid till eleverna så att kvaliteten på undervisningen höjs. 290 kommuner och 373 huvudmän för fristående skolor får del av pengarna.