Lägre arbetslöshet i Västerbotten

Utvecklingen på arbetsmarknaden är hoppfull, menar Arbetsförmedlingen.

Foto: Foto: Lina Andersson

Not Found2013-04-11 21:02

”Utvecklingen på länets arbetsmarknad är fortsatt förhoppningsfull, med fler lediga platser, färre arbetslösa och fler som får jobb. Samtidigt råder brist på kompetens i vissa sektorer i länet, något som har en negativ effekt för arbetsgivare”, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

I mars 2013 anmäldes 1 532 lediga platser till Västerbottens arbetsförmedlingar. Det är 200 fler än i mars 2012. Under mars 2013 ökade också de så kallade kvarstående platserna, lediga arbeten som inte kunnat tillsättas, med 23 procent.

– Samtidigt som vi har en hög arbetslöshet, har vi också kompetensbrist inom vissa sektorer i länet. För ett företag kan det betyda hinder för tillväxt. På Arbetsförmedlingen har vi en rad olika satsningar för att hjälpa arbetsgivare med det här problemet, till exempel stöd om man vill rekrytera kompetens från ett annat EU-land, säger Anna Viklund, chef på Arbetsförmedlingen i Skellefteå.

Under mars var 11 002 personer arbetslösa i Västerbotten, vilket är 8,4 procent av den registrerade arbetskraften. Det är 409 personer färre än 2012.

Förutom de positiva tendenser som syns, har vissa grupper allt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. ”Arbetslösheten bland utrikesfödda ökade i mars med 8,5 procent jämfört med förra året, och bland personer med funktionsnedsättning ligger arbetslösheten på mer än 20 procent, också det en ökning på ungefär 5 procent. Även ungdomar är en utsatt grupp när ekonomin sviktar. I Västerbottens län är 18 procent av ungdomarna 18-24 år arbetslösa”, skriver Arbetsförmedlingen.

– Det är en minskning med 232 personer jämfört med mars 2012, men ändå en hög siffra. Många ungdomar tar chansen att åka utomlands en period för att jobba. Precis som arbetsgivarna kan sökande gynnas av en rörlig arbetsmarknad. Det är lättare att få jobb i till exempel Norge och när man kommer hem är man mer konkurrenskraftig på arbetsmarkanden. Vi kan i många fall ge ekonomiskt stöd till den som vill jobba utomlands, bland annat till intervjuresor eller en Starta upp-peng, säger Anna Viklund.

Under februari fanns länets högsta arbetslöshet i Vilhelmina och Åsele, med 13,2 respektive 12,5 procent. Den lägsta arbetslösheten fanns i Robertsfors och Vindeln, med 7,1 procent vardera. I Lycksele var arbetslösheten 9,1 procent, i Skellefteå 9,2 procent och i Umeå 7,3 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om