Samtidigt försvinner Fria liberaler i Svenska kyrkan som fick 35 procent av rösterna vid det senaste kyrkofullmäktigevalet. Flera av liberalernas tidigare kandidater återfinns nu på den nya listan, men det betyder inte att det bara rör sig om ett namnbyte.
Det här är en obunden grupp och ett helt annat koncept, betonar Lena Jensen och Jeanette Boman, Norsjö församlings väl.
– Jag tycker inte att kyrkans arbete ska styras av politiska ändamål, säger Jeanette.
Samtidigt konstaterar de att de rutinerade politikernas erfarenhet har varit ett bra stöd i arbetet med att bygga upp en organisation. Gruppen har fått göra allt från grunden, alltifrån att ta fram stadgar till att utse en styrelse och skaka fram pengar till finansiering.
– Allt kommer från oss, vi har inget moderparti som vi måste följa. Nackdelen är att vi inte har något ekonomiskt stöd, säger Lena.
En sak som den nya gruppen tänker kämpa för är att Norsjö måste bli kvar som egen församling. Att gå upp i ett större pastorat känns inte lockande.
– Det är en stor utmaning och en skugga som hänger över oss hela tiden, säger Jeanette.
Att kyrkans arbete ska utgå ifrån den kristna kärnan, en satsning på ungdomsverksamhet och ekumeniskt samarbete med andra kyrkor är några andra hjärtefrågor. Dialogen ska även ske över religionsgränserna.
– Den som är hindu eller muslim kan ha jättebra idéer och ett nytt fräscht tänk, säger Jeanette.
Varför ska man då rösta i kyrkovalet? Ja, enligt Lena och Jeanette måste man tänka efter vad kyrkoarbetet innebär. Det är inte bara bröllop och begravningar.
– I kristider öppnar kyrkan upp sig och då söker sig också folk till kyrkan. Vi har behov av ett andligt rum och en mötesplats för själavård oavsett vem vi är, säger Lena.
Allt kommer från oss, vi har inget moderparti som vi måste följa. Nackdelen är att vi inte har något ekonomiskt stöd.