Norsjös första kyrka var en enkel timrad byggnad som stod vid nuvarande Skolgatan från 1811 till 1850. Då togs i stället en ny kyrka i bruk på Näset.
Utsikten från kyrkplatsen var vacker. Men många tyckte att den låg för långt ifrån byn och 1911 flyttades den till nuvarande plats.
Glädjen blev dock kortvarig, då kyrkan brann ner till grunden efter ett blixtnedslag under ett våldsamt åskväder i juli 1912.
Nu bestämde församlingen att bygga en större och mer tidsenlig kyrka. Arkitekt Fredrik Falkenberg anlitades och bygget drog igång. Men i juni 1915 drabbades Norsjöborna av ett nytt hårt slag, när den så gott som invigningsklara kyrkan brann ner.
Kort därefter beslutade kyrkostämman att bygga en ny helgedom på samma plats med i stort sett samma ritningar och den 22 juli 1917 invigdes kyrkan.
Komminister Erik-Oscar Oscarsson konstaterar att den har betytt mycket för Norsjöborna genom åren och att den gör det än i dag:
– Det är en kyrka mitt i byn som haft väldigt stor kraft i alla tider. Här möts människor till dop, vigslar, begravningar, konfirmationer och gudstjänst varje söndag. Sången och musiken har också alltid varit väldigt stark.
Den röda träkyrkan i nationalromantisk stil har utsetts till en av Sveriges vackraste.
– Det har även kommit hit turister från Tyskland och Holland för att titta på den jugendinspirerade konsten, berättar Erik-Oscar Oscarsson.
Idag är det helgmålsbön där firandet tas upp. Annars pågår jubileet hela året, bland annat med en utställning i församlingshemmet och temakvällar.
Ett annat led i firandet är tre kyrkogårdsvandringar på Näset. Den första hålls i morgon, söndag, och det är Birgit Andersson som guidar besökarna.
Hon berättar att de får ta del av Norsjös historia och kyrkohistoria:
– De får bland annat höra om Prästudden, prästen Solander som är begravd på Näset och så blir det flera möten med människoöden, invånare som ligger begravda där. Jag tror att det blir intressant.