I maj 2016 upptäckte personal på krematoriet att mätningar visade på alldeles för höga utsläpp av stoftpartiklar från rökgasen. På partiklarna finns bland annat föreningar som finns i människokroppen, till exempel kvicksilver.
Istället för stoftutsläpp med ett medelvärde på 10 mg/m3, uppmättes 32, 30, 55 och 33 mg/m3, alltså uppemot fem gånger den tillåtna mängden.
Men det är oklart under hur lång tid utsläppen pågick. En kontroll av filtret i november 2015 gav inga anmärkningar, så problemet måste ha uppstått under perioden november 2015 till maj 2016.
– För folk som bor där intill så är det inte så farligt att de här stofthalterna går ut i luften, det är inga extremhalter. Det är ju aldrig bra att få ut kvicksilver, men det blir mer påverkan regionalt och nationellt eftersom det färdas iväg med vinden, säger Johanni Wellenius, miljöinspektör vid kommunen, och fortsätter:
– Sedan går det inte att värdera den exakta miljöskadan eftersom vi inte vet hur länge det pågick och hur mycket som släpptes ut.
Efter mätningarna vidtogs vissa åtgärder, men det var först i augusti som servicetekniker kunde komma till krematoriet.
– På den rena sidan av filtret där luften kommer ut så fanns det sotbeläggningar vilket indikerar att smutsig luft har tagit sig förbi. Men man kunde inte se att filtret var trasigt. Så en tanke var att filtret hade tappat sin uppspänning och förorenad luft hade kunnat ”tjuvgå” förbi. Så en efterspänning gjordes, säger Johanni Wellenius.
Lämnade till åklagare
Det var inte förrän i december som chefen Daniel Pettersson hörde av sig till kommunen och informerade dem. Då beslutades det att krematoriet skulle hållas stängt tills dess att ett nytt filter var på plats.
– När filtret byttes så såg den rena sidan bra ut, så efterspänningen verkar ha fungerat. Men jag tycker att de skulle ha kontaktat oss direkt, då hade det kunnat gå mer skyndsamt till. Jag hade en bra dialog i januari med chefen och han medger att han har brustit i det. Men jag gjorde bedömningen, utifrån hur villkoret för krematoriet är skrivet, att det kunde vara ett brott mot miljöbalken så jag lämnade över det till en miljöåklagare.
Åklagaren hörde av sig nästan direkt och valde att lägga ned ärendet.
– Hon menade att personalen inte hade agerat oaktsamt och gjort det de förväntades göra, bara att de skulle ha gjort det snabbare.
Daniel Pettersson, chef på krematoriet, säger att han ansåg att man vidtog de nödvändiga åtgärderna när proverna visade på för höga nivåer av stoftpartiklar, men att han borde ha hört av sig tidigare.
Han säger att personalen gör kontroller av anläggningen varje dag och löpande under året samt är skyldiga att göra mätningar av stoftpartiklarna var tredje år.
– Vi öppnar filteranläggningen när vi gör kontroller och vi hade inte upptäckt något innan mätningen i maj.
Han understryker att han och Johanni Wellenius har haft en bra dialog om vad som har hänt.
Varför kunde en servicetekniker komma först i augusti?
– Mätningen gjordes i maj, men vi fick inte resultaten förrän i juli, så då hörde jag av mig till serviceteknikern som kunde komma i augusti. Jag bad honom kolla extra på filtret och då uppdagades det att det var smutsigt.
Varför dröjde det till december innan du hörde av dig till kommunen?
– Där gjorde jag ett misstag. När man upptäcker något sådant så har man två till tre månader på sig att vidta en åtgärd, och jag trodde att servicen vi gjorde i augusti räckte. Men jag skulle egentligen ha hört av mig till kommunen i oktober, säger Daniel Pettersson och fortsätter:
– Har man läst det villkor vi har så är det inte så klart och tydligt vad som är rätt och fel och därför hade jag misstagit mig vad gäller det och väntat för länge.