– Insatserna är ett led i att identifiera missbrukare och att i samverkan med sjukvården kunna sätta in vårdinsatser, säger Lars Westermark.
Totalsumman liknar 2012
Han utsågs i höstas till chef för Skelleftepolisen, och när han och kollegan Lars Persson sammanfattar brottsstatistiken för 2013 finns det många kurvor som pekar åt rätt håll.
– Antalet inkomna ärenden till Skelleftepolisen som gäller misstänkta brott var 5 463 under 2013. Det är liknande siffror jämfört med 2012, ökningen är bara fem anmälningar, säger Lars Persson.
Våldsbrotten minskar
Han nämner flera positiva siffror, bland annat har antalet våldsbrott minskat till 743 anmälda brott 2013 jämfört med 839 år 2012.
– Vi har också något färre anmälningar om stölder och skadegörelse, där totalsiffran för 2013 är 2 770 anmälningar. Satsningen på att vara på rätt plats, så kallade ”hot-spots”, vid rätt tillfälle under helger och kvällar går vidare, när det gäller att minska våldsbrotten ännu mer.
Fler knarkbrott avslöjas
Det finns ett område som har en kraftig ökning: narkotikabrotten.
Under 2012 inkom 291 anmälningar till polisen, år 2013 var ökningen 123 ärenden till totalt 414.
– Det är svårt att säga något om det finns en reell ökning. Från vår sida handlar det om olika riktade insatser bland annat mot yngre personer, som resulterar i ett ökat antal narkotikabrott, säger Lars Westermark.
Vad handlar dessa insatser om?
– Vi har arbetat hårt med detta under flera år, men exempelvis så har Skelleftepolisens ungdomsgrupp fått mer resurstid under 2013, som har givit resultat. De jobbar riktat mot människor mellan 15 och 20.
– Övrig personal inom utryckningsenheten och närpolisen i Skelleftehamn fortsätter att bli ännu bättre på att se tecken när en människa kan misstänkas vara påverkad av narkotika. Vi har dessutom en spaningsenhet som jobbar mot bekämpning av narkotika, tillägger Lars Westermark.
”Ett övergripande syfte”
Han påpekar att det i flera fall handlar om en och samma person som utreds för upprepade narkotikabrott.
Lars Westermark avslutar:
– Det finns ett övergripande syfte med polisens insatser när det gäller att upptäcka ringa narkotikabrott, alltså att en person är påverkad samt mindre innehav av narkotika. Det är att identifiera dessa missbrukare, inte minst när det handlar om ungdomar, och i samverkan med sjukvården och beroendeenheten försöka få så många som möjligt under vård.