Pilotförsöket ska pågå i ett och ett halvt år.
– Det känns väldigt spännande och positivt att lyfta städverksamheten och våra medarbetare i ett sådant här projekt, säger Anna-Maria Rudolfsson, avdelningschef.
Alla som har en tjänstgöringsgrad på minst 70 procent kommer att delta i försöket och då rör det sig om cirka 30 personer. De ska få arbeta kortare dagar med bibehållen lön. Heltidsarbetare får till exempel en arbetsdag på sex timmar i snitt. Kostnaden för försöket beräknas till tre miljoner kronor.
– Under projekttiden kommer en motsvarande arbetsplats vid Lycksele lasarett att fungera som referens för att se om sjukfrånvaro, upplevd stress, personalomsättning och bemanningsgrad påverkas av att arbetstiden förkortas, säger Ann-Christin Axelsson, verksamhetschef för intern service i Västerbottens läns landsting.
Hösten 2018 tar landstinget ställning till om fler verksamheter ska omfattas av arbetstidsförkortning.
”Meningslöst”
Oppositionsrådet i landstinget, Nicklas Sandström, Moderaterna, är kritisk till försöket.
– Förväntningar var stora på att projektet skulle ske i den direkta vården, antingen på en klinik eller en vårdcentral. Nu när man gör det utanför vården blir försöket meningslöst, säger Nicklas Sandström i en kommentar.
Han poängterar att liknande försök redan har genomförts i Umeå och Göteborg och säger att resultaten uteblivit.
– Vi måste satsa våra skattepengar mycket klokare och istället jobba med fler karriärsvägar, bättre utbildningsmöjligheter som lönar sig och att man får jobba med det man är utbildad för.
”Litet steg på vägen”
LiseLotte Olsson, landstingsråd för Vänsterpartiet, är däremot positiv till försöket, då partiet har drivit frågan länge.
– Det är ett litet steg på vägen till en ny arbetstidsnorm i Sverige, säger LiseLotte Olsson och fortsätter:
– Dagens arbetsmarknad går i allt högre grad mot ett arbetsliv präglat av ökad intensitet, stress och högt tempo och många har svårt att kombinera förvärvsarbete med föräldraskap, familj och fritid. Kortare arbetsdagar ger förutsättningar för ett bättre mående och högre livskvalité. Det känns därför extra kul att få lyfta städverksamheten i Skellefteå som visat på höga sjuktal.