Konkurrenskommissionen är en oberoende expertgrupp vid Stiftelsen Den nya välfärden. Stiftelsen är inte en myndighet, men har utrett åtskilliga ärenden, varav flera lett till ingripande från domstol eller ansvarig myndighet.
Frågan om kombinerade ramavtal, där flera tilldelningsmodeller tillämpats, har tidigare kritiserats. Den dåvarande Regeringsrätten har i en dom från 2010 slagit fast att det inte får förekomma situationer där den upphandlande myndigheten ges ”valfrihet i frågan om vilken modell som ska användas vid tilldelning.”
Efter att ha läst Skellefteå kommuns ramavtal för byggservice säger Pär Cronhult:
– Det här avtalet är otydligt och verkar tolkas lite antingen eller. I en paragraf framgår att en förnyad konkurrensutsättning kan bli aktuell, medan det i nästa stycke slås fast i vilka situationer det ska ske, säger han.
”Som ett sällskapsspel”
Rangordning eller ny konkurrensutsättning – det avgörs från fall till fall säger fastighetschefen: ”Vi kanske inte kan skriva in det i avtalet, exakt när det ska ske och inte”, säger han.
– Så får man inte göra. Det ska enligt vad Regeringsrätten fastslagit tydligt framgå av avtalet vilka kriterier som ska användas. Framgår inte detta, utan det är fritt fram för upphandlande myndighet att välja, då innebär det ett brott mot upphandlingslagens krav på likabehandling och transparens, säger Pär Cronhult.
– Leverantörerna måste i förväg få veta vad som gäller, det ska vara lika tydligt som i exempelvis ett sällskapsspel. Regler får inte hittas på i efterhand. Syftet är att motverka korruption, alla möjligheter till godtycke när det handlar om pengar och offentliga uppdrag riskerar öppna upp för exempelvis mutor, säger Pär Cronhult.
”Ska vara tydligt”
I en rapport från Konkurrensverket slår myndigheten fast samma sak – att det inte får uppkomma situationer när båda modellerna kunnat användas.
Andreas Kanelloupolus, sakkunnig vid Konkurrensverket, vill inte uttala sig om ärenden de ännu inte granskat.
– Men generellt kan jag säga att villkoren måste vara transparanta, det vill säga det ska vara tydligt vad som avses och hur det ska fungera. Är det inte det kan upphandlingen överprövas hos förvaltningsrätten, säger han.
Alla möjligheter till godtycke när det handlar om pengar och offentliga uppdrag riskerar öppna upp för exempelvis mutor.