Kommunen svarar på kritiken: ”Vi har haft träffar med markägare”

Stefan Johansson, avdelningschef vatten- och avfall, Skellefteå kommun är frågande till kritiken och den del som rör markägarnas åsikter om brist på insyn och dialog.

Not Found2015-11-16 16:00

– Jag tycker att vi har en fungerande dialog. Vi har haft träffar med markägare, representanter för byaföreningar, LRF:s lokalavdelning i alla fall två gånger per år i medborgardialoger kring vattentäkten, säger han.

Markägarna vill vara delaktiga i processen under arbetets gång men anser att de inte får vara det. Hur ser du på det?

– Det är förståeligt att man som markägare vill veta exakt hur det ska bli, men jag tycker att markägarna är informerad och delaktiga. Vi har haft träffar och i december planerar vi ett till möte. När det gäller förslag till skyddsområde så kommer det att finnas flera möjligheter att lämna synpunkter för alla som berörs.

En del av kritiken handlar om att de inte får ut material kring arbetet, stämmer det?

– Vårt utredningsmaterial är i dagsläget till största del ett arbetsmaterial. Vi vill kunna informera om ett förslag till skyddsområde som är väl genomarbetat. Det går ju ta kontakt med oss på vatten & avfall om man har funderingar kring vattenförsörjningsprojektet.

Kristina Lööv är miljöinspektör på Skellefteå kommun och arbetar med frågor kring skogsavverkning inom vattenskyddsområde. På frågan om varför regelverket stramats åt och blivit mer statiskt, svarar hon:

– Utifrån min synvinkel så tycker jag att vi hittat lösningar med företrädare för markägaren exempelvis skogsbolagen vid avverkning, så jag anser inte att regelverket blivit mer statiskt.

Hon säger ändå att kommunen de senaste åren fått bättre rutiner med Skogsstyrelsen för att tillämpa miljöbalken i vattenskyddsområden.

– Men i det aktuella området så ska vi också värna det kommunala vattnet och som markägare får man tåla vissa inskränkningar.

Hon säger också att kommunen inte går in och kostnadstäcker vid avverkning, och hänvisar till allmänna hänsynsregler i miljöbalken att den som bedriver en verksamhet ska tåla vissa inskränkningar och vidta de försiktighetsmått som behövs.

– Visst, det blir även merarbete för markägaren vid slutavverkning inom ett vattenskyddsområde, så är det, men om det till exempel kommer olja i vattentäkten – vad kostar det?

1. Samhällsbyggnad, vatten & avfall utarbetar ett förslag till skyddsområde och tillhörande skyddsföreskrifter.

2. Ett arbetsmöte genomförs med tjänstemän från samhällsbyggnads avdelningar vatten & avfall och miljö & hälsa, där arbetsmaterialet gås igenom. Miljö & hälsa ges möjlighet att i detta tidiga skede lämna synpunkter.

3. Ett samråd genomförs med deltagande från samhällsbyggnads avdelningar vatten & avfall och miljö & hälsa samt länsstyrelsen. Handläggaren granskar de inkomna handlingarna och yttrar sig över förslaget, som sedan justeras av vattentäktsinnehavaren.

4. Samhällsbyggnad, vatten & avfall informerar tekniska nämnden om det arbete som pågår samt redovisar förslaget, detta för kännedom innan information ges till markägare m.fl.

5. Samhällsbyggnad, vatten & avfall inbjuder till ett inledande allmänt informationsmöte där fastighetsägare, rättighetsinnehavare, arrendatorer, närboende, organisationer, innehavare av fiskrätt, jakträtt, rensköttselrätt m.fl. ges möjlighet att komma med synpunkter och egna idéer på förslaget. Den öppna dialogen är viktig utan att behöva ge avkall på att uppnå syftet med vattenskyddsområdet. Vid dessa informationsmöten ska handläggare vid samhällsbyggnad, miljö & hälsa ges möjlighet att delta. Synpunkter samlas in.

6. Samhällsbyggnad, vatten & avfall gör en justering av förslaget. Innan förslag lämnas till tekniska nämnden för beslut, om att godkänna ansökan, skall återkoppling göras till de sakägare som kommit in med synpunkter. Särskild redogörelse av inkomna synpunkter ska bifogas underlag för beslut.

7. Tekniska nämnden skickar in den slutgiltiga ansökan om fastställande av vattenskyddsområde med tillhörande skyddsföreskrifter till vald myndighet.

8. Beslutande myndighet kontrollerar att sökande är behörig att söka.

9. Det formella krav som finns på kommunikation mellan beslutande myndighet och berörda fastighetsägare och rättighetsinnehavare i en process att fastställa ett vattenskyddsområde återfinns i § 24 i ”Förordning (1998:1 252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.

10. Länsstyrelsen eller kommunfullmäktige fattar beslut i ärendet och fastställer vattenskyddsområde och skyddsföreskrifterna. Beslutande myndighet kungör beslutet enligt gällande regler.

11. Beslut ska sändas enligt gällande regler. Vid fastställande i kommunfullmäktige bidrar samhällsbyggnad, vatten & avfall med information om vad som gäller.

Utdrag ur ”Förordning (1998:1 252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.”

” Föreläggande att yttra sig

24 §Innan länsstyrelsen, Skogsstyrelsen eller kommunen fattar ett beslut enligt tredje stycketska den förelägga ägare och innehavare av särskild rätt till marken att inom viss tid yttra sig över förslaget. Tiden får inte sättas kortare än en månad. Föreläggandet ska delges. Delgivning behöver dock inte ske med sakägare som skriftligen har godkänt förslaget till beslut.

Om alla sakägare med känt hemvist har lämnat ett skriftligt godkännande, får länsstyrelsen, Skogsstyrelsen eller kommunen pröva ärendet utan att meddela ett föreläggande.

Beslut som avses i första stycketär

1. beslut enligt 7 kap. 4, 9eller 10 § miljöbalkenatt förklara ett område eller naturföremål som naturreservat, kulturreservat eller naturminne,

2. beslut enligt 7 kap. 5 § tredje stycket miljöbalkenom nya skäl eller ytterligare inskränkningar som avser naturreservat, kulturreservat eller naturminne,

3. beslut enligt 7 kap. 6 § miljöbalkenom förpliktelse att tåla intrång inom naturreservat, kulturreservat eller naturminne,

4. beslut enligt 6, 7eller 7 a §denna förordning att ett område ska utgöra ett biotopskyddsområde,

5. beslut enligt 7 kap. 12 § miljöbalkenom föreskrifter för ett djur- eller växtskyddsområde,

6. beslut enligt 7 kap. 14 § miljöbalkenom utvidgning av strandskyddsområdet, om beslutet är avsett att gälla längre tid än sex månader,

7. beslut enligt 7 kap. 20 § miljöbalkenom föreskrifter för ett miljöskyddsområde, och

8. beslut enligt 7 kap. 21 § miljöbalkenatt förklara ett område som vattenskyddsområde. Förordning ( 2010:319).”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om