Hon ska inte ha fått fortsätta på ett vikariat på grund av att hon talar för dålig svenska.
Händelsen inträffade i somras när hon var tilltänkt för ett vikariat i några veckor. Hon var på inskolning i två arbetspass. Enligt anmälan ska chefen sedan ha kontaktat henne och sagt att hon inte kan jobba kvar.
I sin anmälan till DO, diskrimineringsombudsmannen, skriver kvinnan att hon gått klart på SFI, svenska för invandrare. Hon har också gått en extra kurs i svenska på ett studieförbund. Vidare har hon genomgått en utbildning inom vården med betyget VG, väl godkänd.
"Självklart händer det att jag bygger meningar fel eller måste fråga om som många andra med invandrarbakgrund. Kan inte trångsynta arbetsgivare acceptera det kommer jag med flera aldrig in i arbetslivet" skriver hon bland annat i anmälan.
I socialkontorets svar till DO skriver de att kvinnan var placerad som prio 3 när ansökningarna till jobb värderades. Hon uppfyllde inte utbildningskraven och det fanns viss tveksamhet om hennes kommunikationsförmåga. På grund av sjukdomar blev det dock en lucka och hon fick komma på en introduktion.
Vid introduktionen ska såväl personal som boende ha sagt att personen är svår att förstå. Det fanns exempel när hon inte hade uppfattat direktiv hon hade fått.
Skellefteå kommun menar i sitt svar att kvinnan inte fick sluta på grund av hennes etniska tillhörighet, utan för att hon inte kunde kommunicera med personal och boende på ett godtagbart sätt.