I dagarna får civilministern brev från kommunalråden i Skellefteå, Norsjö, Malå, Sorsele och Arjeplogs kommuner.
Bakgrunden är den skeva fördelningen av statliga jobb och att såväl den parlamentariska landsbygdskommittén som Ardalan Shekarabi själv har flaggat för att statliga arbeten ska flyttas ut från storstäderna.
Läs mer: 100 nya jobb till Lycksele
Vill bidra
I det arbetet vill Skellefteregionen vara med och bidra med sina idéer och erfarenheter.
Läs mer: Enig kommitté vill flytta ut statliga jobb
En käpphäst är att utlokaliseringen inte bara ska ske till orter som redan har universitet. En annan är att avdelningar eller affärsområden kan placeras på olika orter.
Läs mer: Tusentals statliga jobb i norr har försvunnit
– Till exempel behöver man inte flytta hela Riksskatteverket till Sorsele. Men man kanske kan flytta fem personer, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog.
Statlig service
I Arjeplog är frågan särskilt aktuell, då Försäkringskassan för bara några dagar sedan flyttade ut från kommunhuset. Därför begärde också Britta Flinkfeldt en träff med ministern kring hur myndigheterna kan samarbeta för att behålla service på mindre orter.
Annars har signalerna varit positiva den senaste tiden. Inte minst nyheten om att Arbetsförmedlingen ska inrätta hundra nya tjänster i Lycksele.
Det är något som Britta Flinkfeldt gläds över och hon får medhåll av kollegan i Malå, Mikael Abrahamsson (S).
– Jag är jätteglad för Lyckseles skull och jag tror att det kommer att ge ringar på vattnet för Malå och övriga kranskommuner.
– Det här är något som regeringen har sagt att man ska göra och nu följer man den linjen. Det har ett stort signalvärde, säger han.
Till exempel behöver man inte flytta hela Riksskatteverket till Sorsele. Men man kanske kan flytta fem personer.