Köerna fortsatt långa till inom vuxenpsykiatrin - ”Behovet kommer att vara stort även framöver”

Det är högt tryck på neuropsykiatriska utredningar inom vuxenpsykiatrin i Västerbotten. Särskilt långa är köerna till rehabteamet i Sävar och vid psykiatrin i Umeå.

Not Found2015-09-29 15:22

I början av 2015 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden om ett budgettillskott på 0,7 miljoner kronor för utredningar på psykiatrin i Västerbotten. Nu har nämnden fått återkoppling på satsningen.

– Vi bad om en rapport för att se om det här är tillfälligt eller om vi måste höja anslaget över lag. Det vi kan se är att behovet kommer att vara stort även framöver, säger vice ordförande Daniel Öhgren (C).

Ett år

Vuxenpsykiatrin får i dag hjälp av ett neuro-rehabiliteringsteam i Sävar för att göra vissa utredningar. Trots det är kön lång.

– Teamet i Sävar klarar att göra cirka 40 utredningar per år och kön är lika lång. Det innebär ett års väntetid där. Psykiatrin har också fortsatt långa köer, säger Daniel Öhgren.

Olika diagnoser

Han förklarar att Sävar och vuxenpsykiatrin arbetar efter lite olika metoder – att Sävar har fokus på diagnoser inom autismspektrat och psykiatrin på ADHD. Teamet i Sävar har ett länsuppdrag och får patienter via remiss från hela länet.

Vad planerar ni att göra åt köerna?

– Vi har inte tagit något beslut och exakt hur och när det blir kan jag inte säga nu. Det kan bli i samband med att vi lägger en budget för nästa år, säger Daniel Öhgren (C).

– I slutet av året kommer vi att få en tydligare bild av läget och då kan vi ta ställning till hur vi fortsätter arbetet, säger ordförande Karin Lundström (S).

Hon är inte överraskad över väntetiderna.

– Vi har det här problemet och måste hantera det och vi har en fortsatt stor inströmning av patienter, säger Karin Lundström.

I slutet av året kommer vi att få en tydligare bild av läget och då kan vi ta ställning.

”Viktigt att man vågar söka hjälp”BUP fortsätter brottas med långa köerBup vill inte kommentera förseningenVäntar på utredning: ”Ska han hinna lämna grundskolan?”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om