Frågan är: Talas det öppet om det här tillståndet?
– Så här skulle jag vilja säga: på 1980-talet var jag med och gjorde en undersökning om klimakteriet och fick ”Dagens ros” i en tidning. ”Äntligen vågar någon ta upp det här”, hette det. Sedan blev det allt mer omdiskuterat och debatterat.
Det säger Mats Hammar, professor i obstetrik och gynekologi vid medicinska fakulteten i Linköping. Han har arbetat med frågan i mer än 30 år.
Många medicinerade
– Det går i cykler, men det verkar som om journalister tror att det aldrig varit på agendan, säger han.
Då, om vi backar till 1990-talet, använde varannan kvinna med övergångsbesvär medicin (östrogenbehandling) mot symptomen.
Dog och tog fart
Mats Hammars synpunkt är att det nästan blev för populärt med hormonbehandling en period. Sedan dog ämnet efter millennieskiftet men nu har debatten tagit fart igen. Han syftar både på hormonbehandling och själva klimakteriefrågan.
– 2002 kom en undersökning som sa att hormonbehandling inte är så bra som man trott. Nu medicinerar mindre än var tionde kvinna, säger Mats Hammar och fortsätter:
– Östrogenbehandling ger ökad bröstcancerrisk, så är det. Med fem till tio års behandling ökar cancerrisken med 30 procent, men det betyder inte att alla de kvinnorna får cancer. Istället för ungefär 10 av 100 kvinnor, ökar cancerrisken till 13 av 100.
Går klimakteriebesvär över med tiden?
– Det är helt individuellt, men beror på vad man menar. Slemhinnebesvär går inte över, men symptomen kan behandlas lokalt. När det gäller vallningar blir hälften av med besvären efter fem till sju år, men var tionde kvinna har livslånga besvär.
Kan påverka familjen
Mats Hammar säger också att besvären kan påverka hela familjen negativt.
– Den mest banala delen är att vissa kvinnor upptäcker att vallningarna minskar om man sover med öppet fönster, och mannen tvingas sova med mössa. Torra slemhinnor orsakar smärta vid samlag och det påverkar vardagen, men om det påverkar kvinnans lust, är oklart. Det finns receptfri, lågt doserad östrogenbehandling och jag brukar förespråka det.
Klimakteriet kan orsaka sänkt humör och nedstämdhet, det är nog allmänt känt, men enligt Mats Hammar finns ingen vetenskaplig koppling mellan depressioner och klimakteriet.
Hamnar män i klimakteriet?
– Inte så att hormonnivåerna faller kraftigt. Men vid behandling mot prostatacancer sjunker testosteronnivåerna kraftigt och då får också män värmevallningar, precis som kvinnor.
För män i allmänhet så sjunker testosteronproduktionen långsamt från 30 till 40-årsåldern, och hos vissa snabbare med värmevallningar, svettningar och minskad geist som följd.
När ska man söka hjälp?
– Om man har vallningar och sover dåligt eller har andra besvär som påverkar vardagen. Och det finns annan behandling än hormoner.
Han säger att fysisk träning och liknande aktiviteter också kan vara till hjälp.
Vanliga symptom på klimakteriebesvär:
- Värmevallningar/svettningar. Hormonella förändringar gör att kroppens termostat rubbas.
- Psykiska problem. Ilska, oro och nedstämdhet. Det kan vara tecken på klimakteriet. Orsaken är att produktionen av hormonet Östrogen minskar.
- Sömnstörningar. Värmevallningar kan innebära att din nattsömn blir störd – du vaknar ofta nattetid.
- Mensen försvinner. Efter något år i klimakteriet försvinner mensen, men klimakteriet pågår några år till.
Det verkar som om journalister tror att det aldrig varit på agendan.