Länsstyrelsen i Västerbotten har länge sökt en representativ och välbevarad bönhusmiljö att skydda och vårda inför framtiden.
Arbetet resulterade i en förteckning över 273 bönhus och bland dem framstod Missenträsk som den lämpligaste miljön.
Enligt länsantikvarie Bo Sundin är motivet till byggnadsminnesförklaringen att bönhusen utgör en viktig del av länets kulturhistoria. De är också en viktig pusselbit i förståelsen av den västerbottniska folksjälen.
– Dessutom är bönhusmiljön i Missenträsk med sin utformning, arkitektur och bakgrund mycket representativ för bönhustraditionen i Västerbotten, säger han.
Bönhuset i Missenträsk invigdes 1936. Miljön är intakt sedan starten och huset har genomgått mycket få förändringar fram till idag.
Bo Sundin berättar att bönhusen idag är allvarligt hotade av 2000-talets samhällsomvandling och att de nu mest står som symboler för en gången tid:
– De flesta bönhus kom till före bilismens tid och har kanske just därför spelat ut lite av sin roll, men det största hotet utgörs nog av landsbygdens vikande befolkningsunderlag samt en ökande sekularisering.
Fastigheten ägs fortfarande av den bönhusförening som uppförde det och används numera mer för bygemensamma aktiviteter än som bönhus.
Bönhuset ska sparas