Klassades som psyksjuk: Charlotta bytte hälsocentral – skickades till operation

Trots hundratals vårdbesök och svåra ryggsmärtor nekades Charlotta Strömberg att få träffa specialister på NUS. Anderstorps hälsocentral menade att smärtorna berodde på psykisk ohälsa och mediciner. Förra året bytte hon till Byske hälsocentral – och kort därefter låg hon på operationsbordet.

Not Found2018-01-02 13:04

I början av 2017 fick Charlotta träffa en specialist på NUS för första gången. Överläkaren konstaterade att hon led av ”grav skolios” och bokade direkt in en operation. 

– Hade det här åtgärdats 2009 hade jag befunnit mig i ett helt annat läge i dag. Eller bara om det hade åtgärdats ifjol, jag har blivit så otroligt mycket sämre den senaste tiden, berättar Charlotta.

Det var hennes mamma som först kontaktade Norran. 

Hon berättade att hennes dotter hade varit sömnlös i uppemot en vecka på grund av smärtor i ryggen och svåra kramper. Under de senaste åren hade dottern minskat sju centimeter i längd på grund av sin skolios – och orkade inte göra mycket mer än att sitta eller ligga i sin lägenhet. Hunden hade dottern tvingats lämna ifrån sig.

Läs mer: Sjukvården har inte lex Maria-anmält Charlottas fall – ansvariga vill inte kommentera

Hon var förtvivlad över att Charlotta inte har blivit trodd av sin hälsocentral under flera års tid.

– Hon har blivit klassad som missbrukare och psykiskt sjuk eftersom hon ville ha smärtstillande. Trots att det har blivit värre och värre har de nekat en ny röntgen av ryggen och de har avfärdat henne som ”en patient för psyktiatrin, inte för oss”. 

Mediciner istället för operation

Senast Charlotta fick en slätröntgen av sin rygg var 2009. Det efter att ha lidit av skolios sedan ungdomen. Det ledde inte till en operation utan istället blev hon satt på allt tyngre smärtstillande mediciner, så kallade opiater.

Läs mer: Charlotta säger att hon hade ont åren efter den första röntgenbilden men att hon härdade ut. I början av 2016 försämrades läget rejält. Hennes ryggsmärtor blev olidliga och hon kunde knappt sova, vilket framgår av hennes journaler. Det som också framgår är att hennes smärtor gång på gång avfärdades som något psykiskt. Läkarna menade att Charlotta inbillade sig smärtan på grund av hennes beroende av smärtstillande mediciner. – De kunde inte förstå hur ont jag hade med det ”lilla fel” jag hade. ”Du är lite sned, släng tabletterna och gå tillbaka till jobbet”, det var deras attityd.  Träffade ny läkare Därför valde hon att byta hälsocentral och fick träffa en ny läkare i Byske. Där beskrevs hennes tidigare kontakter med Anderstorp hälsocentral som en ”fars” och hon upplevde att hennes berättelser om sömnlöshet och smärtor äntligen blev tagna på allvar. – Att komma till Byske var underbart. Jag gick dit med taggarna utåt efter min erfarenhet på Anderstorp, men det visade sig bli helt annars. Jag gick dit i augusti och redan i oktober tog de kontakt med NUS som efterfrågade en ny slätröntgen.  Strax därefter röntgades hon på nytt och bilderna skickades till Umeå. Hon blev direkt satt i väntekö för en omfattande operation. – Läkaren i Umeå ifrågasatte om jag över huvud taget kunde gå. Han sa att han sällan har sett en så ful rygg och kunde inte för sitt liv förstå hur man hade kunnat förbise det här tidigare. Kontentan var att det måste stoppas och det är fort. I januari fick jag tid för en operation, den värsta typen man kan göra på en vuxen människa. Nu blir jag helt stelopererad med skruvar och stag i hela ryggen. Jag är jäkligt rädd, det finns risker för att jag blir förlamad, sa hon inför operationen. Utretts i nio månader Kort därefter gjorde verksamhetschefen vid Anderstorps hälsocentral en avvikelseanmälan.  Landstinget startade en internutredning där utfallet kan bli att Charlotta Strömbergs fall anmäls enligt lex Maria. Normalt blir en sådan utredning vara klar inom ett par månader. Nio månader senare utreds saken fortfarande. När Norran träffar Charlotta Strömberg en tid efter operationen upplever hon förbättrad livskvalitet och har genomgått en nedtrappning av de starka opiatmedicinerna. Hon har också återförenats med sin hund. – Smärtan är fortfarande kvar men det tar ett och ett halvt år att återhämta sig efter en sådan här stor operation. Jag är framförallt glad över att ha fått upprättelse. Att först bli misstrodd som missbrukare och psykiskt sjuk och sedan få en operation som jag märker så stor skillnad av, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om