Kaos på korttidshem i Skellefteå: Föräldrar – ”Tårar, ilska och vakna nätter”

Efter en hastig flytt av korttidshemmet Fröet och en skakig personalsituation rasar berörda föräldrar: ”Vi känner oss inte trygga att lämna våra barn där längre”, säger en mamma.

Foto: Norran

Not Found2017-09-23 09:56

Vid Fröet vistas barn med särskilda behov som beviljats korttidsvistelse som en LSS-insats. Barnen har på grund av funktionshinder ett stort behov av tillsyn. Insatsen ska stötta barnets familj, som behöver avlastning för att orka med vardagen och se till övriga syskons behov.

I november 2016 påbörjades en omorganisation av korttidsverksamheten, som bland annat inneburit en flytt samt en ny personalsituation.

– Det har successivt försämrats, men under sommaren gick det snabbt. Det har varit fruktansvärt. Jag känner ingen trygghet överhuvudtaget när jag lämnar min dotter, säger en mamma som Norran talar med.

Enligt föräldrar har flera allvarliga misstag skett under sommaren: Det rör alltifrån felmedicinering, att barn inte vänds som de ska eller fått sitta löst istället för fastspända i rullstol. Även rutiner kring mat och blöjbyten har brustit. När Norran ber att få del av sommarens lex Saror och avvikelser, finns emellertid inget rapporterat.

Föräldrar har även synpunkter på flytten av hemmet i somras. Kort efter detta fick hemmet plötsligt stängas på grund av bristande brandsäkerhet. Vissa föräldrar fick informationen först vid dörren, då de skulle lämna sina barn.

Flytten av hemmet beskrivs som ett ”hafsjobb” av en mamma.

– Väggar saknade tapeter, där fanns inga leksaker. Mediciner låg bara inkastade i ett rum, säger hon.

En situation med många vikarier gör barnen extra sårbara. Särskilt om inskolningen brister, fortsätter mamman.

– Personalen gör så gott de kan, de är inte deras fel. Men hur ska en ordinarie personal själv kunna göra sitt jobb och samtidigt instruera vikarier, som helt saknar kunskap om barnen?

I ett brev till socialnämndens politiker kräver föräldrarna åtgärder:

”Besinna er angående er effektiviseringsiver och gör det ni kan för att vända denna mycket oroande utveckling”, skriver de där.

Brevet är undertecknat av 17 personer, både föräldrar och gode män. En mamma som Norran talar med säger att de upplevt frustration.

– Det jobbigaste har varit att inga chefer har lyssnat, istället har vi mötts av arrogans. Det har inte förts någon dialog och vi har inte informerats om förändringar.

Situationen har medfört ”en gnagande oro, som för många lett till tårar, ilska och vakna nätter”, skriver föräldrarna.

End el upplever också att kommunen ”gömmer sig bakom sekretess”.

– De skyller på sekretess i tid och otid, när information uteblir och när vi aldrig kallas till föräldramöten. Vi får knappt träffa andra föräldrar. Men vi behöver information, och träffar, inte minst för att stötta varandra.

Jörgen Hedman, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och unga, RBU Skellefteå, har fått flera samtal från oroliga föräldrar. Han har även själv barn vid korttidshemmet.

– Det är möjligt att vi ser en ljusning nu. Dels har vi initierat ett dialogmöte mellan stöd och service och RBU. Spontant känns det som att vi blir lyssnade på nu. Men det återstår att se vad som görs för att liknande brister ska undvikas.

Han fortsätter:

– Men alla föräldrar är inte medlemmar i RBU, det är viktigt att kommunen kommunicerar även med dem. Delaktighet är oerhört viktigt vid omsorg av barn och unga med funktionsvariationer.

Han lyfter även ett annat problem.

– Man kan säga att de här familjerna löper risk att bli dubbelt drabbade. De förlorar alltmer LSS-stöd i form av personliga assistenter, vilket gör att andra insatser blir viktigare, exempelvis stöd via korttidsboende.

– Vi känner stor oro när vi ser hur LSS urholkas i dag, dels genom striktare tolkningar och tillämpningar av domar, dels genom tuffa regleringsbrev. Många kommuner följer också samma strikta tillämpning som försäkringskassan gör. Det högsta priset får de LSS-berättigade betala, som ser möjlighet att leva självständigt och som andra gå förlorad, säger Jörgen Hedman.

Delaktighet är oerhört viktigt vid omsorg av barn och unga med funktionsvariationer.

”Tårar, ilska och vakna nätter.” Föräldrarna lyfter flera allvarliga händelser: Felmedicinering, att barn inte vänds som de ska eller fått sitta löst istället för fastspända i rullstol. ”Det leder till en gnagande oro”, skriver föräldrarna i en skrivelse.
”Tårar, ilska och vakna nätter.” Föräldrarna lyfter flera allvarliga händelser: Felmedicinering, att barn inte vänds som de ska eller fått sitta löst istället för fastspända i rullstol. ”Det leder till en gnagande oro”, skriver föräldrarna i en skrivelse.
Chefer: ”Vi är inte heller nöjda när det inte fungerar”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om