– Vi kommer att prioritera att få ned hastigheten på tre större vägar”, säger kommissarie Gunnar Österberg.
SVT:s Västerbottensnytt presenterade på tisdagen statistik över trafikolyckor, där man jämförde Umeå och Skellefteå.
Fler olyckor i Skellefteå
I Umeå stad inträffade 16 svåra olyckor under 2012. Motsvarande siffra i Skellefteå centrum var 17.
Gunnar Österberg, chef för trafikpolisen i Skellefteå, påpekar att det inte går att dra några tydliga slutsatser på denna statistik.
Skelleftehamnsvägen
Men han lyfter fram behovet av att flera vägavsnitt i Skelleftetrakten är i behov av en upprustning.
Han nämner främst vägen mellan Skellefteå och Skelleftehamn, men även västerut mot Boliden samt väg 364, den så kallade Burträskvägen.
Flera farliga korsningar
– Visserligen har det gjorts satsningar på rondeller längs Skelleftehamnsvägen, men det finns betydligt mer att göra.
– Ta bara korsningen Skelleftehamnsvägen och Svedjevägen ute på Hedensbyn, där det är väldigt mycket trafik och stor olycksrisk. Likaså vid trafikljusen på E4 uppe vid Solbacken samt Östra leden/Torsgatan.
”Tyvärr så har lite hänt”
Gunnar Österberg påpekar att det för cirka tio år sedan inträffade ett stort antal allvarliga trafikolyckor i Skelleftetrakten, som krävde ett flertal dödsoffer.
– Därför gjordes kampanjer bland annat under rubriken ”Kraftsamling Västerbotten”, där togs det upp vikten av att få bättre vägar. Men tyvärr har inte särskilt mycket hänt, sammanfattar Gunnar Österberg.
I väntan på att vägar rustas upp, breddas, får mitträcken och säkrare korsningar: vad gör Skelleftepolisen för att hålla nere olyckstalen?
– Statistiken visar att det är bilbältesanvändningen ligger på en bra nivå både i Skellefteå och Umeå. När det gäller nykterhet så är 99,7 procent av förarna nyktra, där målet är 99,9.
– Det vi kommer att gör riktade insatser mot under 2014 är de som kör för fort, helt enkelt få ned medelhastighet, tillägger Gunnar Österberg.
Hitta de som pendlar
Han nämnder Skelleftehamnsvägen, västerut mot Boliden samt Burträskvägen som vägar som ska prioriteras:
– Vi ska också utbilda personal så att vi kan nyttja mobil ATK, alltså den hastighetskamera som finns på en släpvagn och som kan placeras på olika platser under en och samma dag. Det är inte minst de som pendlar som vi måste hitta, att de sänker farten.