”Inte okej att välja bort slöja”

Flera kommuner tillåter äldre att välja bort personal med slöja. Det visar en rundringning som Aftonbladet gjort. Av 20 kommuner var det bara en som direkt sa nej - Skellefteå.

Ejja Häman Aktell, äldreomsorgschef.

Ejja Häman Aktell, äldreomsorgschef.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Not Found2015-03-05 11:00

Reportern ringde ett tjugotal kommuner spridda över landet och ställde samma fråga. En äldre släkting har stora hjälpbehov, men vill inte ha personal med slöja.

Enligt Aftonbladetsvarar 16 av 20 kommuner att kravet säkert kan tillgodoses. Endast Skellefteå kommun gav ett tydligt nekande besked.

Det kom från kundtjänsthandläggaren Sandra Lundberg. I inslaget säger hon:

”Det fungerar inte så, det blir ju en diskriminerande grej. När man ansöker om hjälp får man ta den personal som jobbar där.”

Hon är inte biståndshandläggare. Men på Socialkontorets kundtjänst får hon och hennes kollegor ofta ta ett första samtal med den som önskar hjälp för äldre.

– Kvinnan krävde att det skulle stå i beslutet att hon inte skulle ha personal med slöja, det kan man inte. Äldre får ha önskemål, men inte ett sådant här krav.

Sandra Lundberg och hennes kollegor säger sig inte ha hört frågan förr.

Ejja Häman Aktell, äldreomsorgschef, blev både glad och stolt när hon hörde Sandras svar.

– Det kändes så bra, jag tror att det delvis kan vara en effekt av vårt värdegrundsarbete. Att det genomsyrar hela verksamheten, att personal har kunskap om vad som är riktigt och inte.

Jeanette Nilsson, chef för beslutsenheten, har inte heller hört frågan tidigare.

Är det ok att neka manlig personal?

– Egentligen kan man inte välja personal, men det är en verksamhetsfråga att ta ställning till önskemål. Om någon föredrar att en kvinna eller man sköter exempelvis duschning, så är det något man kan komma överens om i sin plan.

Kvinnan krävde att det skulle stå att hon inte skulle ha personal med slöja.

undefined
Ejja Häman Aktell, äldreomsorgschef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om