Inledde förundersökning om könsstympning på barn – åklagaren: ”Exceptionellt ovanligt”

En könsstympning på barn har utretts av polisen i Skellefteå: ”En vårdnadshavare delgavs som misstänkt för brott”, säger kammaråklagare Mikael Bäckström, Umeå.

Not Found2015-12-29 07:00

Det var i höstas som en polisanmälan med rubriceringen Lagen om förbud mot könsstympning av kvinnor upprättades i Skellefteå.

Personal på en enhet inom skolförvaltningen i Skellefteå kommun fattade misstanke om att könsstympning utförts på ett av barnen. De gjorde en orosanmälan och polisen larmades om misstänkt könsstympning.

En av barnets vårdnadshavare delgavs som skäligen misstänkt, vilket är den lägre graden, men tillräckligt för att inleda förundersökning och för att en läkarundersökning ska genomföras.

– En läkarundersökning genomfördes på barnet och det är utifrån det som har iakttagits vid undersökningen som det fanns grund för att en könsstympning utförts, säger Mikael Bäckström.

Han inledde förundersökning i ärendet, men efter förhör med den misstänkte, en av barnets vårdnadshavare, togs beslut om att lägga ner utredningen.

– Den misstänkte säger i och för sig att könsstympningen på barnet ägt rum, men menar att det är en annan, namngiven person som ligger bakom och att ingreppet utförts innan barnet kom till Sverige, säger Mikael Bäckström.

Enligt åklagaren befinner sig den personen i utlandet. Den namngivne personen pekas också ut som den som tagit initiativet till ingreppet på barnet. Det har den misstänkte vårdnadshavaren uppgett i förhör, enligt åklagaren.

Men det handlar inte bara om själva ingreppet. Det fanns även andra delar i utredningen som rör om, och i så fall, vilka delar och på vilket sätt som vårdnadshavaren varit delaktig.

Kring könsstympning är även dessa punkter straffbelagda:

Försök till könsstympning.

Förberedelsebrott.

Underlåtenhet att anmäla liknande brottslighet.

Stämpling till könsstympning.

Hur många ärenden om könsstympning utreds i Västerbotten varje år?

– Min erfarenhet är att det här är exceptionellt ovanligt. Sedan 2010 så hittar jag endast ett annat ärende i Västerbotten, säger Mikael Bäckström och fortsätter:

– Efter förhör tog jag beslut om att lägga ner den här förundersökningen. Det går inte att motbevisa uppgifterna och således går det inte att utreda brottet, säger Mikael Bäckström.

Lagen om förbud mot könsstympning:

Hittills i år har totalt 10 anmälningar om könsstympning av kvinnor upprättats hos polismyndigheten i Sverige.

Du som är utsatt kan söka hjälp hos: Skolsköterska, ungdomsmottagning, gynekolog, mödravårdscentral eller på AMEL-mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm: 08-616 27 00. För stöd och råd kan du vända dig till: Nationella kompetensteamet: 010 - 223 57 60.

Läs mer på: www.hedersfortryck.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om