För varje bekräftat fall finns troligtvis minst ett hundratal ute i samhället. Detta innebär att influensan nu har anlänt på allvar.
– Då är det också hög tid för den som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig, och är du osäker på om du tillhör en riskgrupp finns information på 1177.se, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Västerbottens landsting.
Till riskgrupperna hör bland annat de med hjärtsjukdom, KOL eller svår astma. Men även den som är gravid eller har kraftigt nedsatt immunförsvar. (Se faktaruta)
– Alla som passerat 65 år tillhör också en riskgrupp, vilket många inte tänker på.
Bästa sättet att skydda sig
Vaccination är det bästa sättet att skydda sig och det minskar risken för att dö i influensa. Vaccinet skyddar mot influensa A H1N1, den så kallade svininfluensan. Samt två andra influensatyper, influensa A H3N2 och influensa B.
Den nationella vaccinationskampanjen drog igång den 9 november. Den som vill vaccinera sig kan höra av sig till sin hälsocentral.
Den som insjuknar i influensa och tillhör en riskgrupp bör oavsett om man är vaccinerad eller inte kontakta sin hälsocentral. Då kan vården ta ställning till eventuell läkemedelsbehandling, inklusive virushämmande medicin.
Den som är frisk och drabbas kan tänka på att vila, dricka mycket, ta receptfria smärtstillande och febernedsättande medel samt använda avsvällande nässpray. Men vid svår influensa bör även de som inte tillhör riskgrupper ta kontakt med sjukvården.
Här kan du läsa mer om vad du kan tänka på.