Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.
Svevia har sagt upp avtalen med de enskilda vägföreningar som har haft plogning via dem eftersom de inte kan uppfylla Trafikverkets tidskrav.
I Robertsfors är det 60–100 föreningar som nu måste ordna med snöplogningen.
En av de föreningar som berörs är Klanklidens vägförening norr om Flarken.
Svevia har plogningen av stora vägen mellan Flarken och Bygdeträsk och brukar samtidigt ploga den 2,5 kilometer långa sidovägen som går genom byn.
– Plötsligt damp det ner ett brev att Svevia inte längre skulle göra det. Vägen måste fungera vintertid. Vi har folk i byn som ska med bil till jobbet på morgnarna och en pensionär som har hemhjälp. Det blir svårt utan plogning, säger Roger Edlund, ordförande i vägföreningen.
Många andra föreningar är i samma situation.
Trafikverket har infört ett kontrollsystem för att ha bättre koll på att avtalen följs, bland annat när det gäller den tid plogningen får ta. Trafikverket kan via ett gps-baserat system följa var plogbilarna befinner sig och notera när de inte är klara med sin plogning.
– Vi har ändrat uppföljningsmetoden och har lättare att följa med arbetet i realtid. Har vi en föreskriven tid så har vi. Vårt intresse är att se till att avtalen följs och att statens pengar används på rätt sätt, säger Mikael Lindholm, enhetschef för vägunderhåll distrikt nord på Trafikverket.
De strängare tidskraven har gjort att Svevia, som skött vinterunderhållet av enskilda vägar, har sagt upp avtalen med enskilda vägföreningar i Robertsfors och flera andra kustkommuner. Samma sak hände i Åseleområdet förra vintern.
– Om plogningen tar för lång tid och vi inte hinner klart inom utsatt tid kan vi få ett vite på 20 000–60 000 kronor. Den risken måste vi bisätta på något vis, säger Mikael Gerklev, regionchef vid Svevia.
Han kommer från Robertsfors och har förståelse för hur viktigt det är för byarna med ett fungerande vägnät.
– Jag lider med vägföreningarna. Vi har tittat på plogplanen och vissa enskilda vägföreningar har vi tecknat avtal med om vi klarar tidskraven, säger Gerklev.
De flesta vägföreningar måste dock lösa vinterunderhållet själva. Klanklidens vägförening kommer att klara plogningen med egna traktorer. De resurserna har inte alla föreningar.
– Det här är ett systemfel hos myndigheterna. Den här frågan måste upp på en högre nivå. Ska vi straffas för att vi bor på landsbygden? Visst fixar vi det här för att vi har den möjligheten, säger Roger Edlund i Klankliden.
Robertsfors kommun har kallat till ett dialogmöte med vägföreningarna på torsdag för att försöka hitta lösningar på problemet. Med på mötet är MTAB, Mellanbygdens transportföretag, för att se vilka möjligheter de som entreprenör har för att möta upp vägföreningarnas behov.
– Det här är inte en kommunal fråga, utan en statlig, men vi är väldigt beroende av att infrastrukturen fungerar även på vintern för skolskjutsar, hemtjänst, sjuktransporter och att folk ska kunna ta sig ut från sina byar. Vi fick nys om det här väldigt sent. Snön faller ju snart, säger Karin Ahnqvist, kommunchef i Robertsfors.
Tom Juslin/Västerbottens-Kuriren