Hundar i bråk – två män häktade

De tre männen misstänks för delaktighet i en utpressningshistoria. Orsaken är annorlunda: det startade med ett bråk mellan två hundar.

Häktningsförhandlingarna har hållits bakom stängda dörrar. Foto: HANS BERGGREN

Häktningsförhandlingarna har hållits bakom stängda dörrar. Foto: HANS BERGGREN

Foto: Foto: Hans Berggren

Not Found2013-09-20 08:19

Det är händelser i en by utanför Skellefteå den 5 september som snart leder till åtal och rättegång.

Enligt vad Norran erfar har den bidragande orsaken till utpressningsförsöket inte varit droger eller pengar.

Bråk kring hundar

Det har handlat om att det uppstått bråk kring två hundar, där den ena hunden ska ha bitit den andra.

Tre män utreds för brottsmisstankar:

20-åringen: är på sannolika skäl misstänkt för försök till utpressning. Han häktades av tingsrätten. Vid häktningsförhandlingen förnekade han brott.

26-åringen:är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till försök till utpressning. Men det fanns inte tillräckligt starka skäl för att mannen skulle häktas. Han har erkänt att han sparkade målsäganden.

23-åringen:Har sökts av polisen i flera dagar. Förra helgen tog han kontakt med polisen och infann sig senare till förhör. Därefter anhölls mannen. Den 16 september häktades han, på sannolika skäl misstänkt för försök till utpressning. Han förnekar brott.

Samtliga tre häktningsförhandlingar har hållits bakom stängda dörrar.

”Inte särskilt vanligt”

Åklagare Anders Norberg säger:

– Det finns flera moment i den här historien, som dessutom innehåller ett händelseförlopp som inte är särskilt vanligt när det gäller utpressningshistorier.

Häktningsförhandlingarna har hållits bakom stängda dörrar. Foto: HANS BERGGREN
Häktningsförhandlingarna har hållits bakom stängda dörrar. Foto: HANS BERGGREN

FRIHETSBERÖVANDEN

Det är polisen som hämtar in eller griper en person. Efter ett första förhör ska åklagare göra en bedömning om den misstänkte ska släppas eller anhållas.

 Därefter har polis och åklagare tre dygn på sig att fortsätta med utredningen innan nästa beslut måste fattas: den misstänkte begärs häktad vid tingsrätten eller släpps på fri fot.

 Inom ett dygn ska häktningsförhandlingen hållas i domstol. Där presenterar åklagaren den bevisning som hittills kommit fram och den misstänkte får ge sin version.

Om personen häktas finns det två slags misstankegrad: sannolika skäl (den starkare graden) och skäligen misstänkt (den svagare).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om