– Uppdaterad ebolainformation och skyddsutrustning har nu gått ut till samtliga hälsocentraler, akutmottagningar och ambulansverksamhet i Västerbotten, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.
Hälsocentralerna har även fått en utbildningsdag om ebola.
– Där har man gått genom grunderna för hur misstänkta fall ska hanteras. Det finns en tydlig handlingsplan att följa.
Inkubationstiden är tre veckor. Vilket innebär att personer som varit på resande fot kan insjukna efter hemkomsten. Personalen vid hälsocentralen kommer då att använda en särskild skyddsutrustning, patienten isoleras i ett rum och hämtas av ambulans till en förberedd avdelning på infektionskliniken vid NUS.
I Västerbotten finns beredskap för provtagning och diagnos. Men patienter som testar positivt för ebola ska flyttas till Linköping för vård.
”Ytterst liten risk”
Sannolikheten att det skulle dyka upp smittade personer i länet är låg. Det är få människor som reser till och från de drabbade länderna, säger Stephan Stenmark.
– I USA handlar det som jämförelse om ungefär 150 personer dagligen som anländer från drabbade länder. Bara ett fall har upptäckts där. Det handlar om ett fåtal fall utanför de drabbade länderna.
Att personer som rest i Västafrika uppvisar feber är heller ingen ovanlighet, fortsätter Stephan Stenmark.
– Den troligaste orsaken till det är fortfarande Malaria.
Det finns ännu inga konkreta planer på att vårdpersonal från Västerbotten ska till Västafrika.
– Det finns garanterat flera som är intresserade, men för tillfället pågår en nationell planering kring hur detta ska ske. Det är många frågor som ska vägas in för att allt ska klaffa, säger Stephan Stenmark.
Vill du själv åka?
– Det är absolut en fråga jag bär med mig. Det är få som inte ser det enorma hjälpbehov som finns.