Uppgiften, som finns med i läroboken ”Svenskan 7,” går ut på att sätta sig in i ett psykiskt sjukt barns tankar, och sedan skriva ett självmordsbrev till dennes föräldrar utifrån barnets perspektiv.
Många föräldrar till eleverna är mycket upprörda, och häftiga diskussioner har uppstått i sociala medier.
– Jag blev alldeles förskräckt, säger en förälder till SVT.
– Det känns mycket obehagligt, säger en annan.
I en tråd på Facebook verkar en förälder ha uppfattat uppgiften som att barnen skulle författa sina egna självmordsbrev, riktade till en egen förälder.
– Det är ett stort missförstånd. Man ska sätta sig in i tankarna hos ett barn som mår dåligt, säger Jan Söderström, barn- och grundskolechef vid Skellefteå kommun.
Han menar att det är olyckligt att rykten har fått spridas på sociala medier utan att skolan först blivit kontaktad.
– Det värsta med det här är att man inte kommit till skolan och fått en förklaring. Läraren har inte haft något ont uppsåt med detta. Istället har man gjort det till något sorts upprop på Facebook.
Tycker du att uppgiften är lämplig?
– Det vi har fått det till är att det här är någonting man måste våga prata om. Det är en ”föreställningens idé” att man måste vänta längre. Det här med psykisk ohälsa kryper neråt i åldrarna. Det här är ett sätt att bemöta det.
Vad handlade uppgiften om?
– Den är först och främst en del av en större berättelse om vänskap, och om en kompis som blir bättre med tiden. Det är en rätt hoppfull berättelse om jag har förstått det rätt.
Har du själv tittat på uppgiften?
– Jag väntar på att jag ska få ett utdrag så att jag vet hur den är formulerad.
Hur kan du då uttala dig om den?
– Jag uttalar mig inte om själva formuleringen. Men det är en uppgift i en välrenommerad lärobok. Om den är direkt olämplig måste vi ta kontakt med förlaget.
En förälder ifrågasätter lärarens instruktioner, där barnen ska ha ombetts att tänka på sina egna föräldrar.
– Det vågar jag inte uttala mig om eftersom jag inte var där.
Många har ändå reagerat kraftigt. Vad gör ni nu?
– Skolan har skickat ut ett mejl med en förklaring. Vi kommer också att följa upp det från vårt håll. Vi ska ha möte med rektor och personal, det är upp till dem hur de vill ha det. Det gäller att alla känner sig trygga och har förtroende för det här arbetet. Det är det som jag reagerar starkast på – varför tar man inte kontakt med skolan om man är orolig?
Kommer ni att använda uppgiften igen?
– Det vet jag inte i nuläget.
Finns ”Svenskan 7” på andra skolor i Skellefteå?
– Det har jag ingen aning om. Varje skola beställer läromedel själva, det är ingen central fråga.
I morgon anordnas en pjäs av Unghästen, som också tar upp ämnet självmord. Alla flickelever och föräldrar är inbjudna.
Rektorn vid den aktuella skolan kommer enligt Jan Söderström att närvara. Pjäsen är också en del av skolans satsning på att tala om psykisk ohälsa.
Det visas en pjäs för pojkarna efter jul. Planen är att även andra skolor i Skellefteå kommun ska få ta del av föreställningen.