Det var en del av innehållet i tisdagskvällens föreläsning i Forumsalen på Campus i Skellefteå, som arrangerades i samarbete mellan Hjärnfonden och Skellefteå Kraft.
Klinisk neurovetenskap
Det var en del av satsningen på Sober October, alltså en alkoholfri höstmånad.
Föreläste gjorde Pia Steensland, docent vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet i Stockholm.
Dopaminstabilisator
Hon har som beroendeforskare identifierad en så kallad dopaminstabilisator, som är ett nytt möjligt läkemedel för behandling av alkoholberoende.
Hon redogjorde för hur långt hon kommit i denna forskning, men också kring de läkemedel som finns: från Antabus 1951 till läkemedel som kom förra året.
”Måste finnas helhetssyn”
– Det måste också finnas en helhetssyn på det sociala sammanhanget. Ofta har personen ett trasigt liv – men det syns långt ifrån på alla.
– Jag möter de som dricker 8-10 glas varje dag och sköter sitt jobb. Stödet kan vara en kombination av läkemedel, psykoterapi, sjukvård och socialtjänst, fortsatte Pia Steensland.
Fördomar lever kvar
Hon påpekade att alkoholberoende är sedan länge klassat som en hjärnsjukdom, men att fördomar som att alkoholberoende är ett ”livsstilsval och ett uttryck för svag karaktär” lever kvar.
– För att hjälpa alkoholberoende att besegra sitt missbruk behöver vi öka kunskapen om att beroende är en sjukdom, så att fler vågar söka vård.
”Effektivare läkemedel”
– Samtidigt behöver vi utveckla mer effektiva läkemedel, vilket är målet med min forskning, sade Pia Steensland.
Här kan du lyssna påAnna Galin som pratar om Sober October i P1:s ”Nordegren och Epstein”.