– Den här verksamheten kostar väldigt lite i förhållande till den trygghet den ger glesbygden, säger Helge Brändström, beredskapsöverläkare i Västerbottens landsting.
Projektet Akutsjukvård i extrem glesbygd inleddes 2011 och är nu slutförd. Planen är emellertid att verksamheten ska fortsätta, och landstinget har nu beviljats 300 000 kronor av regeringen för att överföra konceptet till en försöksverksamhet.
Snabb hjälp
Det handlar om ett samarbete mellan Västerbotten, Norrbotten och Jämtlands läns landsting, som i stora drag går ut på att säkra akutsjukvården i väglöst land. Närmare bestämt den norrländska fjällvärlden.
– Det finns ambulanshelikopter i området, men när den är upptagen eller dröjer finns det nu en plan för hur skadade snabbt ska få hjälp, säger Helge Brändström.
Nu upphandlas tjänster som planeras omfattar sex helikoptrar. De ska snabbt kunna ta sig platsen och ska vara utrustade med medicinska hjälpmedel. Helikoptrarna är inte bemannade med sjukvårdspersonal, men inom samarbetet har en större utbildningsinsats genomförts. Närmare 150 personer från de berörda områdena har utbildats i akut omhändertagande, som hjärt- lugnräddning. Främst personer från samebyar, men även deltidsbrandkårer, räddningstjänst och polis.
– De ska snabbt kunna ta sig dit behov finns, och ha med sig viss sjukvårdsutrustning.
Planen är att verksamheten ska vara igång i november och utvärderas efter två år. Sammanlagt kostar detta landstingen tillsammans ungefär en miljon kronor per år. Notan för Västerbotten blir då 330 000 kronor.