Biltestverksamheten i södra Norrbotten har utvecklats enormt sedan den blygsamma starten på 1970-talet. De första upplogade banorna har förvandlats till en jätteindustri som sysselsätter mellan 3 000 och 3 500 säsongsanställda och omsätter omkring en miljard kronor per år.
– För Arjeplogs överlevnad har det varit helt avgörande. Befolkningen fördubblas på vintern, vi hade aldrig haft hotellen vi har idag och det är tveksamt om Arvidsjaurs flygplats hade funnits utan biltestverksamheten, säger Harald Fjellström, vd för Colmis Proving Ground.
Colmis startade också i blygsam skala. Allt började med att Harald Fjellström, då konsumchef, och Lars-Gunnar Gyllenberg, som då var kanslichef på kommunen, 1985 drog igång en sidoverksamhet när ett engelskt företag ville hyra ett testgarage.
– Inte ens i vår vildaste fantasi kunde vi drömma om att det skulle bli så här, säger Harald Fjellström.
Idag är Colmis ett av de större biltestföretagen i området. Företaget har drygt 20 årsanställda, ett 40-tal banor och en omsättning på 46 miljoner kronor inklusive hotellverksamheten.
Colmis har långtidskontrakt med åtta kunder, däribland Opel/GM och Fiat-koncernen, och korttidskontrakt med ytterligare tio–femton företag.
– Vi har också blivit certifierade mot kvalitet, miljö och arbetsmiljö och det väger tungt.
På andra anläggningar genomför andra företag sina tester. I stort sett alla världens biltillverkare finns i regionen under vintersäsongen, dessutom ett stort antal komponent- och däcktillverkare
Harald Fjellström berättar att företagen från början mest testade låsningsfria bromsar, antisladdsystem och utsläppsvärden.
I takt med att klimatfrågan tagit allt större plats har det mer och mer börjat handla om att testa elbilar, hybrider och vätgasbilar.
För biltillverkare och underleverantörer är det viktigt att få testa ny teknik i de tuffa vinterförhållandena som erbjuds här uppe.
– Det är en sak att köra en elbil 20 mil när det är varmt. Men en annan sak när det är kallt ute och elen även behövs för att värma kupén och ha på lyset, säger Harald Fjellström.
Är alla biltillverkare inne på alternativa drivmedel?
– Mer eller mindre. Sedan kan de ha lite olika inriktningar. Man har även börjat testa anläggningsmaskiner – grävmaskiner och traktorer som står i städerna och puttrar.
Samtidigt som morgondagens gröna fordon provas ut här är biltester i snö, is och kyla också en bransch som riskerar att drabbas av klimatförändringarna.
Harald Fjellström tror inte att det är någon fara de närmaste 20–30 åren. Däremot kan han fundera på hur det ska bli på riktigt lång sikt.
Han har också märkt en skillnad sedan starten i mitten på 1980-talet. När det väl blivit vinter är det inga problem att få till isbanorna. Men det tar längre tid.
– Höstarna har definitivt blivit varmare. Som älgjägare kommer jag ihåg att det kunde vara frost och kallt från slutet av augusti. Nu är det varmt hela september.
För att möta förändringarna - och öka servicen till kunderna – arbetar biltestföretagens intresseförening SPGA för att skapa en klimathall där man kan testa bilar inomhus.
– Det ser vi som en riktig milstolpe.
Överhuvudtaget ser han ljust på framtiden. De långa avtalen och det faktum att kunderna ständigt vill förnya kontrakten talar för en fortsatt god utveckling.
Att simulatorer blir allt vanligare känns inte heller som något hot:
– Trots allt måste bilarna ut i verkligheten för att testas.
Inte ens i vår vildaste fantasi kunde vi drömma om att det skulle bli så här.