Adak utanför Malå hade sin blomstringstid när gruvan var igång från 1940-talet till 1970-talet. Idag bor omkring 200 personer i byn och de kämpar för att bita sig kvar.
Ett exempel är Adak Allehanda, den ekonomiska föreningen som byborna driver för att hålla igång affären. Den öppnade 2006, efter det att Konsum slagit igen.
Nedgång
Susanne Åhman har varit föreståndare sedan starten. Hon berättar att det blev en nedgång när skolan lades ned och att det är en ständig kamp att försöka ligga före och hitta rätt sortiment.
– Många som kommer utifrån säger ”gud, vilket sortiment, här hittar vi allt. Det är roligt, säger hon.
Skolan lades ned 2010. Det var förstås en hård smäll. Men byggnaden finns i alla fall kvar, sedan byborna engagerat sig hårt för att rädda den rivningshotade fastigheten.
Evenemang
Idag är det företaget Vildmarksstugor som äger byggnaden, medan byaföreningen förvaltar fastigheten och får ha aktiviteter där.
På företagssidan är det Persson Båt som sticker ut. Annars finns här ett föreningsliv som hjälps åt och ordnar evenemang och aktiviteter.
Tidigare var tiomilaloppet Lapland Ultra ett stort dragplåster på sommaren. Nu har det ersatts av Adak Adventure, som på premiären i fjol lockade 150 deltagare.
Eldsjälar
Filmfestivalen på Sagabiografen har varit ett annat spektakulärt inslag. Nu har de ansvariga deklarerat att årets upplaga blir den sista.
Men än är inte sista ordet sagt enligt Leif Bergström och Jari Rekonius, två av eldsjälarna i byn:
– Sedan om det blir en filmfestival i sju dagar återstår att se. Det kan bli något annat, det ska vi ta tag i till hösten. Vi får inte ge oss så lätt, säger Leif.
Nystart
Tillsammans med de andra byborna kan de även glädjas åt Adaks senaste tillskott – bensinmacken som öppnade bredvid affären i december.
Det är Skelleftebränslen som står bakom macken men självklart har eldsjälarna i byn lagt ned mycket tid och arbete för att den skulle bli verklighet.
Och det stannar inte där. Om allt går enligt planerna ska det även anläggas en rastplats och en lekpark alldeles intill.
– Vi ska till och med ansöka om en laddstolpe, berättar Jari.
Sammansvetsade
En servicepunkt för turister och ett virtuellt rum för läkarundersökningar är andra satsningar som diskuteras. Leif och Jari tycker att man mycket väl kan tala om en speciell Adak-anda.
– Vi gör det själva, annars blir det inte gjort. Vi är en väl sammansvetsad klick som kanske har lite skygglappar ibland. Vi måste bli bättre på att söka oss ut och få nya idéer, säger Leif, som samtidigt gläds åt att utflyttade adakbor ställer upp med arbete och uppslag.
Vad får de då för hjälp av kommunen och myndigheter? Ja, bidragen från länsstyrelsen och landsbygdsstödet har varit ovärderligt för vissa investeringar. Däremot borde kommunen göra mer.
Subventioner
Malå kommun har inte råd med någonting utanför centralorten, menar Leif, som tror att det kommer att slå tillbaka mot kommunen:
– Om folk inte kan bo kvar här tror jag att de lika gärna far till stan eller ännu längre bort som till Malå. Jag tror att de förlorar mer på att inte ge till byarna.
Subventionerade varutransporter från butiken och fortsatt landsbygdsstöd är några insatser som skulle betyda mycket för Adaks framtid, enligt Jari och Leif.
Men framförallt behövs det jobb och barnfamiljer.
Tänker stanna
– De måste ha jobb i närheten och det är ohållbart om de måste köra flera mil för att lämna barnen på dagis.
Småbarnsföräldern Magdalena Swahn är inne på samma linje. Det skulle behövas en förskola för att locka hit fler unga föräldrar.
Hon är född och uppvuxen i byn, har alltid bott här förutom när hon gick gymnasiet i Umeå och hon kommer att stanna kvar:
– Det är bra sammanhållning och mysigt. Allt man behöver finns här, man kan äta och vara ute. Och nu kan man till och med tanka skotern här. Vi försöker klösa oss fast.