Det är en strålande solig dag i Villvattnet utanför Burträsk. Där har två ledare, fyra hästar och 12 kursdeltagare kurs för att lära sig mer om den svåra rollen som groom.
Och vad är nu det? Om jag säger att det är personen som sitter bak på vagnen och håller balansen så kanske det går upp ett ljus för de med någorlunda hästkunskap.
Kursledare är Håkan Lundmark och Hans-Erik Persson.
– Vi har delat upp det så att Hans-Erik tar teorin och jag de praktiska övningarna, säger Håkan.
Det är dessutom två grupper som byter av varandra.
För många regler
Om vi då börjar med teorin säger Hans-Erik över en kopp kaffe, det är nämligen dags för medhavd fika för gruppen, att de som sysslar med den här sporten får en härlig samhörighet. De trivs tillsammans och har ett gemensamt intresse.
Han berättar sedan om lektionen han just hållit med den första gruppen:
– Vi går igenom en maratontävling från start till mål kan jag sammanfatta. Det finns en hel del regler och förordningar. För många om du frågar de som ska tävla, tillägger Hans-Erik med ett leende.
När vi går ut mot själva tävlingsområdet kommer en ganska stark vind från den närbelägna sjön. Ändå är det varmt och skönt och för både hästar, kuskar och groomar ett alldeles perfekt träningsväder.
Testa nytt
Pia Holmström är en av dem som testar på att sitta bakom kusken.
– Det är helt nytt för mig. Det gäller att våga nya saker, komma ur sin bekvämlighetszon, säger hon.
Det ser bra ut och Mathilda Nilsson är en van kusk bakom ponnyn Sunny.
Victoria Persson är en annan tjej som testar groomjobbet för första gången och hon tycker det verkar riktigt kul.
Egen linje
På sidan om står Håkan Lundmark och förklarar vad han vill se av deltagarna.
– Det är ju alltid en visning av banan före tävlingen och det är väldigt viktigt att välja en egen linje. Tittar du på andra som kör blir det inte bra.
Han fortsätter sin genomgång:
– Om det skulle bli något strul med materialet är det bara att köra vidare om det är en liten grej som att en draglina går av. Sådant går ju alltid att laga med lite tejp eller byta ut linan.
– Blir det däremot ett större fel är det bara att bryta så det inte händer en olycka.
Håkan förklarar sedan vidare för mig:
– Det är väldigt ovanligt att det händer olyckor. Oftast är det i så fall någon som kört i en för svår klass jämfört med vad de klarar av.
Lika viktig
Groomens uppgift är också betydelsefull.
– I ett maraton skulle jag vilja påstå att groomen är lika viktig som kusken. De ska hålla koll på vägvalet, på tiden och dessutom se till att vagnen hela tiden är i balans.
Sedan blir det praktiska övningar.
Håkan ropar till groomen:
– Du ska nedåt och utåt med så låg tyngdpunkt som möjligt. Om du står upprätt och vagnen börjar sladda är du för sent ute för att häva den.
Ser kul ut
Det ser himla kul ut att stå där bak på vagnen.
– Samtidigt krävs det ganska mycket. Du kan bli ganska öm i musklerna om du inte är van vid att stå hopkrupen på det här sättet.
Håkan är också glad över att alla klubbarna i närområdet finns med i Villvattnet.
– Vi har fyra klubbar som tävlar i hästkörning. Det är Kågedalen, Mellanbygden, Villvattnet och Skellefteå. Alla finns representerade och det är jätteviktigt att vi samarbetar för att göra sporten mer tillgänglig.
När det sedan är dags för Pia Johansson att åka hem med sin Sarek så stretchar hon honom för att musklerna inte ska dra ihop sig.
Hästarnas hälsa är också viktig!