”Gröna kortet” ska hjälpa ungdomar

Utsatta barn ska snabbare få hjälp inom öppenvården – och att det direkt blir rätt stöd.

Arkivbild

Arkivbild

Foto: Foto: Lina Andersson

Not Found2014-03-10 18:16

– Satsningen på ”Gröna kortet” ska innebära åtgärder inom tio dagar, säger Kenneth Fahlesson (S), socialnämndens ordförande i Skellefteå.

Norran har tidigare berättat att det vissa år har inkommit rekordmånga LVU-ärenden, lagen om vård av unga, till förvaltningsrätten i Umeå (se faktaartikeln här intill).

Stora skillnader

2011 var ett sådant år, då domstolen fick in 128 LVU–ärenden. När Kenneth Fahlesson studerar statistiken för Skellefteå kommun ser han också att år 2011 hade rätt så höga siffror när det gäller LVU-ärenden, 17 stycken.

– Eftersom det förekommer stora skillnader år från år är det svårt att säga något generellt just kring detta. Men jämfört med förr i tiden så sätter kommun och landsting nu in kraftfullare åtgärder i ett tidigare skede.

”Blev ett ekorrhjul”

– Längre tillbaka kunde det bli ett ”ekorrhjul” med öppenvårdinsatser, ärendet lades ned, öppenvårdinsatser på nytt – och så rullade det på, fortsätter Kenneth Fahlesson.

För att snabbare ge enskilda barn, och i förlängningen också familjen, rätt insatser inleder nu kommunen ett projekt kallat ”Gröna kortet”.

Ett samverkansprojekt

– Kommunens och landstingets öppenvårdsinsatser ska bli ännu bättre på det här sättet. Precis i dagarna kör vi igång ett samverkansprojekt mellan socialtjänsten, primärvärden, habiliteringen, skolan, elevhälsan, ungdomshälsan och barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, säger Kenneth Fahlesson.

Hur ska det ske?

– Med god samverkan ska vi snabbare fånga upp de som behöver hjälp – och framförallt: den enskilde ska snabbare hamna på rätt plats, inte slussas mellan olika instanser. – Gröna Kortet innebär att det inom tio dagar ska hållas ett första möte, sedan man upptäckt att det finns ett behöv av stöd och hjälp, för att få familjen att fungera igen, avslutar Kenneth Fahlesson.

Arkivbild
Arkivbild

LVU-ÄRENDEN

Under årets två första månader har förvaltningsrätten i Umeå fått in 23 LVU-ärenden. Håller trenden i sig kan det på nytt bli en hög siffra.

Statistiken för de senaste fem åren visar på kraftiga skillnader mellan antalet LVU-ärenden, lagen om vård av unga, som inkommit till förvaltningsrätten i Umeå.

År 2009 inkom 203 LVU-ärenden. Därefter har det inkommit, 96, 128, 98 samt 94 ärenden år 2013.

Enligt Kenneth Fahlesson, ordförande för Skellefteå kommuns socialnämnd, sticker år 2011 ut med något högre siffror, då 17 unga omhändertogs enligt LVU, varav 9 fastställdes av förvaltningsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om