Gonorré ökar mest i Västerbotten

I år får nästan 40 länsbor infektionen.Västerbotten hör till ett av de län där antalet fall av gonorréinfektioner ökar mest. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Det är svårt att hitta en förklaring till det, men en anledning kan vara förbättrad diagnostik.

Not Found2017-09-02 00:02

RFSU:s kampanj från 1970-talet ” I kväll får 107 svenskar gonorré” är något som sitter kvar i mångas medvetande. Inte minst efter den T-shirt, med samma budskap, som den törstige Berra använde i den första Sällskapsresefilmen.

Siffrorna ser dock lite annorlunda ut i dag. På en T-shirt baserad på uppgifterna från 2016 skulle det stå ”drygt 50 svenskar”.

Förra året anmäldes nämligen 1778 fall av gonorréinfektioner. Detta är dock en ökning med 4,5 procent jämfört med året innan. Från 2009 har det också varit en tydlig ökning av antalet anmälda fall av könssjukdomen, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Det finns dock en förklaring till detta. Provtagningsmetoderna har blivit enklare och provtagningen har ökat. Andelen positiva svar har däremot sjunkit till 0,4 procent när det gäller gonorré vilket kan jämföras med 7 procent positiva svar för dem som testas för klamydia. Bland ungdomar i allmänhet är förekomsten av gonorré låg jämfört med klamydia som är nära 100 gånger vanligare än gonorré i åldern 15 till 19 år.

– Vi har också en dubbeldiagnostik i dag, förklarar Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten.

Det innebär att de som testas för klamydia också testas för gonorré och då upptäcks fall som har varit symtomfria.

De flesta som smittas av gonorré, 78 procent, är män men skillnaden mellan könen har minskat. Männen är dock något äldre, medianåldern är 30 år, jämfört med kvinnor som får sjukdomen. Medianåldern för kvinnor är 25 år. Det finns ingen åldersskillnad mellan män som har smittats genom heterosexuell kontakt eller män som smittats med män som har sex med män.

Den största ökningen ses bland män som smittats genom sex med kvinnor och bland kvinnor. Den vanligaste smittovägen är dock fortfarande män som har sex med män. De stod förra året för 47 procent av alla rapporterade fall.

De allra flesta, 68 procent, har smittats i Sverige. Män som fått gonorré genom sex med män har i större utsträckning smittats på hemmaplan.

Turistländerna Thailand, Filipinerna och Spanien är de vanligaste smittländerna för män som smittats utomlands. Av kvinnorna hade 26,5 procent smittats utomlands med Turkiet och Spanien som de vanligaste smittländerna.

Det finns betydligt fler smittade i Stockholm och de andra två storstadsområdena. Stockholms län stod också i fjol ensamt för hela 50 procent av alla fall. Den största ökningen skedde dock i Värmland, Dalarna och Västerbotten.

Vad det beror på att Västerbotten ligger i topp när det gäller ökningen vet inte Gunilla Persson.

– Vi har inte så många fall och då slår det hårt procentuellt även om det inte är så många fall som det rör sig om.

Förra året var det 34 länsbor som fick diagnosen gonorré. Då var det en ökning med nio fall. Hittills i år, fram till och med maj, har 15 fall upptäckts i länet.

– Det är säkert en attitydfråga också, säger Persson.

Hon menar att attityderna till säker sex och kondomanvändning kan ha förändrats.

Monica G Engström// Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om