Gågatan i Skellefteå ska smyckas med bilder: ”Vi vill få igång så mycket diskussion som möjligt”

Varför är det så att män och kvinnor fotas på olika sätt och vilka signaler ger det betraktaren? I november kommer gågatan i Skellefteå att se lite annorlunda ut – då visas lokala profiler upp, både män och kvinnor, på ett sätt som kanske ingen har sett dem tidigare. Syftet är att utmana stereotyper.

Foto: Foto: Lina Andersson

Not Found2016-10-05 14:00

Bilderna, tillsammans med en del kunskapsinslag, kommer att sättas upp på lyktstolparna längs gågatan. Bilderna är resultatet av en workshop som genusfotografen Tomas Gunnarssonhöll i tillsammans med Skellefteå kommun, Norran, andra medier i Skellefteå samt lokala fotografer.

Män och kvinnor porträtteras ofta väldigt olika i media. Ofta fotas män underifrån, med armarna i kors eller med händerna i fickan när de ser allvarliga ut. De får ofta stå upp och vara aktiva i bild. Män får i större utsträckning än kvinnor komma till tals i media. Kvinnor fotas oftare när de ler och oftare uppifrån. De är oftare passiva på bild, sitter ned och fotas oftare i ”tramsiga” och sexualiserande situationer.

De könsstereotypa bilderna kan bidra till att män och kvinnor tilldelas vissa roller, till exempel dominant respektive undergiven.

– Vi vill få igång så mycket diskussion som möjligt och att man börjar fundera på varför det ser ut såhär och varför det är bra eller dåligt. Det handlar om att ge människor större valmöjligheter. Män får väldigt lite val på bild. De ska stå med armarna i kors eller sitta på ett visst sätt. Men de måste ju också till exempel få visa närhet till andra såsom kvinnor gör i bild. Kvinnor har fler val på bild, men istället framställs de inte alltid som seriösa, säger Helena Renström, marknadschef vid Skellefteå kommun.

Traditionell bild

Hon betonar att detta inte är en kvinnofråga, utan snarare en mänsklig fråga.

– Det handlar om att vi ska få vara och uttrycka oss hur vi vill, oavsett könsidentitet. Vi som jobbar med kommunikation har ett extra stort ansvar och behöver få konkreta verktyg för att veta vilka vinklar som till exempel förringar en människa, till exempel att fota någon uppifrån, säger hon.

Helena Renström säger att bilden av Skellefteå som visats upp i media har varit ganska traditionell.

– Om man vill förändra bilden av en plats så gäller det att förstå hur man ska uttrycka sig via olika bilder. Det har hänt att vi har fått skicka ut en fotograf på nytt eftersom bilderna har visat upp en för traditionell, stereotyp bild, säger hon och fortsätter:

– Öppenhet är avgörande om vi ska utvecklas framåt, och om vi vill förändra och lyfta det här så måste vi ha med Norran och de fotografer vi använder.

”Inte bekväm”

Helena Renström var själv med om en incident där hon ombads sitta på ett konstigt sätt när hon skulle fotas.

– Jag var ny på jobbet, men inte bekväm med situationen, men jag sa inget för att jag tänkte att jag skulle uppfattas som en gnällspik. En man hade aldrig fått frågan om att sitta på det viset.

Fotnot: Medan Norran fotar Helena Renström på gågatan i Skellefteå går en bekant till henne förbi och utbrister ”så allvarlig du ser ut” och en diskussion uppstår om varför han reagerar på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om