Skellefteå FF har under hösten skapat rubriker, då herrlaget blev klart för avancemang till division I.
Vid sidan om fotbollen har dock klubben jobbat med andra stora frågor genom att starta det sociala projektet Hela spelaren.
– Idéen föddes för två år sedan, då vi hade sett att det i Kalmar fanns ett projekt om alkoholfrågor med flicklagen, Vi skjuter på debuten. Utifrån det började vi fundera hur vi kunde göra något liknande och då skapade vi det här, berättar Arne Olofsson, Skellefteå FF.
– Vi har sagt att vi som förening vill göra ett avtryck. Vi vill göra en insats för hela samhället vid sidan om fotbollen.
Projektet smög igång genom att inom föreningen jobba med frågor kring integration, moral och etik, droger och mobbing. Men när föreningen i somras beviljades pengar från Arvsfonden, 1,7 miljoner under tre år, så tog det fart på riktigt. Samarbetspartner som Sisu och fotbollsgymnasiet har anslutit under vägen.
Just nu ligger fokus på klubbens lag med tonåringar, men planen är att föreningens alla lag ska inkluderas i projektet.
– Vi tror att om man bli bättre som människa, då blir man också en bättre fotbollsspelare, säger klubbchefen Mattias Granström.
– Om vi har ett mål att bli en förening på elitnivå som kommer kanske inte alla spelare att följa oss hela vägen upp. Det faller ifrån spelare. Men de blir bättre människor som gynnar Skellefteå som stad.
Arbetet handlar mycket om att utveckla spelarna som individer, bland annat genom att ha individuella samtal. Men även om att skapa en klar värdegrund om vad föreningen står för, så att alla inblandade vet var de står.
– Det kommer att hända saker även i den här föreningen – vi är alla människor. Men om det händer – vad gör vi då? Och om vi ska ta plats i samhällsdebatten, var står vi? Det är frågor vi jobbar med, säger Mattias Granström.
Vi har sagt att vi som förening vill göra ett avtryck.