Forskare från Varuträsk vill prova bromsa Alzheimers – med herpesmedicin

Kan herpesmedicin bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom? Det ska forskaren Hugo Lövheim från Varuträsk och andra forskare på Umeå universitet utreda i en ny, klinisk studie.

Not Found2016-12-12 15:57

Han är huvudansvarig forskare för studien vid Geriatriskt Centrum, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

– Det har  länge funnits en misstanke om att herpes har med Alzheimers att göra. 2009 började vi undersöka kopplingen i befolkningsmaterial som finns här på Umeå universitet. Tillsammans med annan forskning så finns det mer och mer som stödjer sambandet, säger Hugo Lövheim och fortsätter:

– Eftersom det i dag finns mediciner som håller tillbaka herpes så kändes det som ett naturligt steg att gå vidare och testa om medicinen kan hålla tillbaka sjukdomsprocessen vid Alzheimers.

Han säger att det känns jätteroligt att studien äntligen kan dra igång.

– Det är ett viktigt och roligt steg att få gå vidare till att behandla patienter. Det blir en helt ny kunskap som vi inte kan få på något annat sätt. Det blir ett starkt bevisvärde om vi kan se att medicinen påverkar sjukdomsförloppet.

Den kliniska studien, som kommer att innefatta 36 patienter från närområdet, är den första av sitt slag i världen. Hugo Lövheim hoppas att huvuddelen av studien kan inledas våren 2017 och att alla mätningar kommer att vara klara under 2017.

– Det var en studie på gång i Finland, men den startade aldrig. Men vi har ett lite annat upplägg. Vi kommer inte bara att kolla på de kognitiva symtomen, utan även mäta markörer i ryggmärgsvätskan. Det finns ämnen i den som skiljer sig hos de som har Alzheimers, som visar på inflammation och nervskador, säger Hugo Lövheim.

Patienterna kommer att behandlas i fyra veckor. Mätningar kommer att göras före och efter. Det är en öppen studie vilket innebär att alla kommer att få aktiv behandling.

– Sedan kan det vara för kort tid för att patienterna själva ska märka någon skillnad, men vi hinner se hur sjukdomsprocessen ändras.

För att patienterna ska kunna vara med krävs att de bär på herpes simplex typ 1 och att det finns en stor risk att deras Alzheimers är orsakad av viruset.

Visst är det så att en ganska stor del av befolkningen bär på viruset?

– Ja, utifrån mätningar i Västerbotten så bär ungefär 80 till 90 procent av äldre personer på herpes simplex typ 1, som orsakar vanliga munsår, säger Hugo Lövheim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om