Vi befinner oss på Brännans Dagliga verksamhet. Den ligger under Skellefteå kommun och kallades tidigare Dagcenter. Den röda tråden är sysselsättning och aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Sammanlagt vistas runt 50 personer i husets olika avdelningar. Vi börjar vår rundvandring hos Vaktisteamet. Deras lokaler ligger i källarplanet och de flesta dagar deltar sju personer i arbetet.
– På tisdagar och torsdagar plockar vi skräp på campingen, men vi kör också återvinningsmaterial och hämtar tidningsreturer, säger aktivitetsledare Peter Markström.
– Och så brukar vi ha Fredagskul, fyller Markus Halbakken i med.
Det han personligen gillar bäst är kurragömma. Men Fredagskul innebär också att man ser film eller spelar kubb.
I verkstaden hos Vaktisteamet kan man också skruva och fixa med datorer och annan teknisk apparatur.
– Det är jättebra här. Vi jobbar hela tiden och gör viktiga saker, säger Markus Halbakken.
– Det handlar om att använda personernas förmågor och de är jätteduktiga på att jobba, säger Peter Markström och hans kollega Susanne Lagerhjelm instämmer.
Vi lämnar Vaktisteamet och följer med enhetschef Erik Jansén en trappa upp.
Matsalen heter ”Livets krydda”. Det är personerna som deltar i verksamheten som kläckt namnet och i snitt serveras 45 portioner per dag.
– Daglig verksamhet pågår mellan halv nio till halv fyra på dagarna, säger Erik Jansén och går in i ett rum där en handfull personer och personal sitter kring ett stort bord – det är morgonsamling.
– De flesta grupper i huset har morgonsamling. Det blir en markering att ”nu börjar vi” och då går man igenom dagen, förklarar Erik Jansén.
Förutom muntligt tal används teckenkommunikation. Alla personer i verksamheten har inte eget tal, utan muntlig kommunikation kompletteras med teckenspråk. Daglig verksamhet prioriterar kommunikation och alla ska känna sig delaktiga - det är viktigt.
I ett annat grupprum rensas bland annat värmeljus, där vissa delar säljs vidare och i en annan del av lokalen tar man reda på frimärken. Kuverten hämtas från olika företag.
– Vi säljer frimärken och pengarna går till ett projekt för kvinnor och barn i Jordanien via individuell människohjälp, förklarar aktivitetsledare Margareta Johansson.
Daglig verksamhet har någonting för alla - oavsett nivå. I Upplevelsegruppen finns brukare som har större funktionsnedsättningar.
En av dem, Mikael Olofsson, kör disk från lokalen till diskrummet. Han har gjort stora framsteg sedan han började vistas på Daglig verksamhet.
– Vi ser att vi gör skillnad här, absolut, säger Erik Jansén.
Nästa besök blir hos gruppen Form & design. Där möter vi Roger Karlsson, Amelia Landsell och pedagogen Solveig Nyström, som syr kuddar, gjuter i betong och mycket mer.
– Vi säljer det som görs här och behållningen går tillbaka till verksamheten för att köpa in nytt material. Det är ett nollsummespel, säger Erik Jansén.
Roger Karlsson sprättar sömmar ur små tygstycken som ska bli kuddar.
- Vi ska sälja dom på marknaden den 3 december. Då kanske jag också ska stå och sälja, säger han och fortsätter tålmodigt sprätta upp tråd.
Det handlar om att ha en meningsfull sysselsättning, utifrån förmåga.