Landstinget drar alltid ned antalet vårdplatser sommartid. Detta för att kunna få ihop pusslet med semester och annan ledighet.
– Antalet öppna vårdplatser vid länets sjukhus och sjukstugor kommer att variera mellan 620 till 640 stycken, med något färre antal vårdplatser under helgerna. Det är cirka 45 färre vårdplatser i genomsnitt i länet än föregående sommar, säger Ann-Christin Sundberg, chef för verksamhetsområde Regionvård.
Samtliga sjukhus i länet har färre vårdplatser än föregående år.
För Skellefteå lasarett handlar det om 8 färre platser, för Lycksele lasarett 10 stycken och för Norrlands universitetssjukhus 27 färre vårdplatser.
– Det har varit mycket tufft att få ihop planeringen i sommar på grund av brist på vikarier, säger Ann-Christin Sundberg.
Prioriterar det akuta
Under veckorna 23 till 34 prioriterar hälso- och sjukvården i huvudsak akut vård, utredning och behandling av andra angelägna sjukdomstillstånd.
– Om det inte finns någon medicinsk indikation på att patienten behöver läggas in skickas patienten hem alternativt, om det är möjligt, erbjuds övernattningsplats på patienthotellet, säger Ann-Christin Sundberg.
Ett fåtal hälsocentraler kommer att stänga och övriga har reducerad verksamhet.
Några öppenvårdsmottagningar har stängt medan de flesta har öppet med minskad verksamhet.
För att samordna tillgängliga resurser, vårdplatser, operationer, intensivvård och uppvakningsvård, kommer sommarledningsgrupper att mötas regelbundet. Så långt det är möjligt vårdas patienter på den enhet och det hemsjukhus de tillhör.
– Övergripande daglig samordning är viktigt för att klara sommarens verksamhet då behoven kan variera dag för dag. Det ger ett effektivare patientflöde och underlättar samarbetet inom och mellan sjukhus och sjukstugor/hälsocentraler så att vårdplatserna nyttjas optimalt, säger Ann-Christin Sundberg.